HISTÒRIA

UNA ANTIGA FÀBRICA

València, 1930. Carlos Gens Minguet regenta el vell taller familiar que, amb el temps, es converteix en una factoria dedicada a la fabricació de maquinària menuda, vàlvules industrials i bombes hidràuliques. La marca GEYDA que crea amb el seu soci, Rafael Dalli, va adquirint notorietat i l’empresa requereix una nova seu per a les noves necessitats que té.

Per a construir-la, Gens busca un arquitecte d’altura: Cayetano Borso di Carminati. Li encarrega una fàbrica amb un disseny diferent i innovador, que s’instal·la a l’actual avinguda de Burjassot.

REFUGI DE LA GUERRA CIVIL

UN TESTIMONI DE LA GUERRA

Les entranyes de l’antiga fàbrica compten amb un refugi antiaeri construït en 1938 durant la Guerra Civil espanyola, que donava servei als treballadors de la factoria perquè estigueren protegits dels bombardejos. Aquests s’intensificaren després de ser confiscada la fàbrica per a elaborar armament, segons testimonis orals. Un refugi d’especial valor, donat que és un dels pocs exemples que queden en la ciutat de tipologia fabril.

CELLER

UN VESTIGI MEDIEVAL

Una de les sorpreses que deparà la rehabilitació del conjunt fou la troballa d’un celler de finals del segle XV, època en què es construí la Llotja de València, entre d’altres. L’estança es conserva completa i ha permés la recuperació d’elements de gran valor arqueològic com vaixella, ceràmica de cuina o taulells de l’alqueria a la qual va pertànyer. Una troballa que suposa un coneixement major de la forma de vida tradicional de l’horta valenciana, en connexió amb altra alqueria similar ubicada a escassos metres, en el Parc de Marxalenes.

LLOGUER

PER A ESDEVENIMENTS SINGULARS

Bombas Gens és una joia del patrimoni industrial valencià. Construïda en 1930 pel cèlebre arquitecte Cayetano Borso di Carminati, l’antiga fàbrica és un dels pocs exemples d’arquitectura art déco que es conserven hui en dia a la ciutat. Un conjunt reconvertit fa poc en centre d’art modern i contemporani, únic a València, que ofereix els seus amplis espais interiors i exteriors. Qualsevol esdeveniment que s’hi celebre es contagiarà de la incontestable singularitat que té.