ACTIVITAT

04.07.2019

Dj

«Bombas Gens 1930-2019». Presentació de la publicació

DADES
PRÀCTIQUES

CATEGORIA: Activitats/ Presentació publicació
ORIENTAT A: tots els públics
DATA: dijous 4 de juliol a les 19h
MÉS INFO: lliure fins completar l’aforament

Bombas Gens 1930-2019. Història, rehabilitació i nous usos. Publicació digital a càrrec de Nuria Enguita i Paloma Berrocal. Editada per la Fundació Per Amor a l’Art.

 

Durant la rehabilitació de l’antiga fàbrica de Carlos Gens, en el barri de Marxalenes, es recuperà un importantíssim patrimoni històric-artístic. La Fundació Per Amor a l’Art fou conscient, des del principi, de la necessitat de posar-lo en valor i, conseqüentment, de fer un esforç per difondre’l correctament.

Aquesta tasca es sumà al projecte de la Fundació i esdevingué un camp més de treball que desenvolupar i expandir. La Història i l’Arqueologia han aprés a conviure amb les exposicions d’art i amb les activitats culturals que ocupen les seues sales, interactuant amb elles en més d’una ocasió. S’han creat rutes i tallers específics d’alqueries, de refugis antiaeris i de temes relacionats amb la pròpia fàbrica duts a terme pels equips de Bombas Gens i per col·laboradors externs, creant un conjunt d’actuacions que convergeixen i que, fins i tot, ixen fora del recinte per crear xarxes amb altres realitats de l’entorn.

Bombas Gens, l’edifici que fa de residència d’aquest variat univers, s’ha convertit en un element vertebrador del seu passat i present. La fàbrica fou una realitat que es plasmà en un temps i sobretot un territori històric determinats, que formà part activa del motor econòmic de la ciutat, espai de desenvolupament d’una cultura de treball específica i lloc de sociabilitat dels equips de treballadors que coincidiren al seu interior. Tingué la seua pròpia història, una vida dilatada en què es succeïren fites relacionades amb els canvis imposats pels avatars de la història.

Després de la seua rehabilitació i posada en marxa com a seu de la Fundació Per Amor a l’Art, la seua continuïtat amb la vida de la ciutat és més clara que mai, gràcies als nous usos als que es destinen els seus espais i que es duen a terme entre els seus murs i fora d’ells.

El passat i el present de Bombas Gens té cabuda en una publicació el propòsit de la qual és ajuntar diferents veus expertes. Cadascuna d’elles aporta un matís que ajuda a comprendre els múltiples aspectes relacionats amb l’edifici: històrics, arquitectònics, artístics, tècnics i actuals. És doncs, aquesta, un publicació coral, en què diversos autors de diferents procedències han estat reunits amb l’objectiu comú de formar un llibre digital que trobe el seu equilibri en les diferents visions sobre un mateix element constructiu i que té la finalitat d’apropar-se a la realitat de dita construcció al llarg de les diferents etapes de la seua història.

 

Nuria Enguita i Paloma Berrocal

 

  • COMPARTIR

ET POT INTERESSAR

ACTIVITAT

Totes les propostes de Bombas Gens virtual

LLEGIR MÉS
ACTIVITAT

06.10.2023

Dv

BOMBAS VISITES ESPECIALS: MIRALDA

LLEGIR MÉS