ACTIVITAT

06.11.2019

Dc

El fotollibre al Japó. Conferència de Ryuichi Kaneko

DADES
PRÀCTIQUES

CATEGORIA: Activitats/ Conferència
DATA: dimecres 6 de novembre a les 18.30h
EXPOSICIÓ: «La mirada de les coses»
IDIOMA: japonés amb traducció consecutiva al castellà.
MÉS INFO: Entrada lliure fins a completar l’aforament.

Conferència de Ryuichi Kaneko en el marc de l’exposició «La mirada de les coses. Fotografia japonesa entorn de Provoke».

«La mirada de les coses» se centra en l’època en que naix la publicació Provoke i en els fotògrafs del grup VIVO. Podem considerar que, per a molts, el Japó és el país dels fotollibres, una circumstància provocada per la influència i rellevància de les publicacions japoneses. Així, Ryuichi Kaneko ens explicarà el motiu d’esta circumstància, alhora que contextualitzarà la rellevància de les publicacions relacionades amb l’exposició.

 

«L’associació japonesa d’estudiants de fotografia, AJASPA en les seues sigles en anglés (All Japan Student Photography Association) és una associació de clubs de fotografia universitaris de tot el Japó nascuda en 1952 i centrada les figures de Shomei Tomatsu i Hiroo Tsuzuki. En l’any de la seua formació, Tomatsu era membre del club de fotografia de la universitat d’Aichi, i Tsuzuki ho era del de la universitat de Waseda. Al començament tingueren una activitat febril, però en els anys 60, quan la política de seguretat del govern japonés canvià, l’associació esdevingué en una ombra del que fou. Aquell impasse es trencà quan els actius estudiants en l’associació, juntament amb Tatsuo Fukushima, crític de fotografia, començà a desenvolupar una nova faceta en l’activitat fotogràfica que s’allunyava dels tòpics gastats de la “fotografia estudiantil” per a passar a qüestionar de forma primordial el concepte d’independència del fotògraf de l’època, així com la problemàtica de l’expressió fotogràfica en eixe mateix període. En 2013, en l’exposició «Nihon Shashin no 1968» («1968 en la fotografia japonesa»), es presentà per primera vegada l’activitat d’este grup de fotògrafs, fet que començà a despertar interés en els seus treballs.

Al període PROVOKE, que succeí al període VIVO, va seguir-li el període POST-PROVOKE, en què s’emmarca esta corrent de la fotografia japonesa que presentem en esta ocasió, desenvolupada per la mencionada associació japonesa d’estudiants de fotografia.»

R. Kaneko

 

 

Ryuichi Kaneko (1948, Tòquio) és historiador, crític i col·leccionista de fotollibres. Només en les últimes dècades ha reunit vora vint-mil volums, incloent revistes i catàlegs. Ha sigut comissari del Tokyo Metropolitan Museum of Photography des de la seua obertura en 1990 fins fa uns anys. En la seua vessant acadèmica, és una figura central en l’estudi de la fotografia japonesa i les publicacions relacionades amb ella.

 

Conferència en japonés amb traducció consecutiva al castellà.

 

Imatges:
1. Portada del foto-àlbum Joukyou 1965 (Conditions 1965), de la publicació oficial de l’Associació Japonesa d’Estudiants de Fotografia, any 1966.
2 y 3. Joukyou 1965 (Conditions 1965), de la publicació oficial de l’Associació Japonesa d’Estudiants de Fotografia, any 1966.
4. Portada del foto-àlbum 20.21 to wa nani ka (What was October 21?), de la societat de publicació de 20.21 to wa nani ka (“Que fou el 21 d’octubre?”), any 1969.
5, 6 y 7. 20.21 to wa nani ka (What was October 21?), de la societat de publicació de 20.21 to wa nani ka (“Que fou el 21 d’octubre?”), any 1969.
  • COMPARTIR

ET POT INTERESSAR

ACTIVITAT

Totes les propostes de Bombas Gens virtual

LLEGIR MÉS