ACTIVITAT

13.12.2018

Dj

Conferència entorn a Anna-Eva Bergman per Estrella de Diego

DADES
PRÀCTIQUES

CATEGORIA: Activitats/ Conferència
EXPOSICIÓ: Anna-Eva Bergman. De nord a sud, ritmes
ORIENTAT A: Tots els públics
DATA: Dijous, 13 de desembre de 2018 a les 18:30h
MÉS INFO: Lliure fins completar aforament

Trencar la línia de l’horitzó: una conferència d’Estrella de Diego sobre l’obra d’Anna-Eva Bergman en De nord a sud, ritmes.

 

Hi ha un camí que encara està per explorar entre les dones que, al llarg del segle XX han optat per una narrativa abstracta, contravenint allò que la mirada hegemònica esperava d’elles. De fet, eixe lloc comú sovint reiterat és que no hi ha “tantes” dones que hagen explotat les possibilitats d’allò “no figuratiu” —fins i tot associat a formes concretes o de caire minimalista. Es tracta d’una falsedat més de les moltes del discurs hegemònic, com es pot comprovat davant l’obra de Bergman, a més de moltes altres artistes. I, en canvi, hi ha sempre en aquestes propostes no figuratives plantejades per les dones una càrrega política invisible a partir del cos implícit sempre com a subversió i desbordament.

 

Pot (i deu) haver un discurs “no figuratiu” que faça ús de certa noció del cos com a discurs crític? Pot eixe discurs ampliar i matisar fins i tot la pròpia idea de repetició i les seues significacions? Partint de l’obra de Bergman, es traça un recorregut per les obres d’eixes dones no figuratives que, malgrat no ser-ho, cerquen respostes diferents a les dels seus col·legues homes, produint noves formes de narrar en abstracte.

 

 

Estrella de Diego (Madrid, 1958) és escriptora i professora d’art contemporani en la Universidad Complutense de Madrid. En 2011 va rebre la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts i en 2016 va incorporar-se com acadèmica a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando per la secció de Noves Arts de la Imatge.

En la seua vessant investigadora es centra en la teoria del gènere i els estudis culturals postcolonnials i la construcció de les identitats en la modernitat, amb especial interés en l’art contemporani d’Amèrica Latina. Ha comissariat nombroses exposicions, així com les representacions espanyoles en la 22a Bienal de Sao Pablo i en la 49a Bienal de Venècia.

 

 

Foto: Universidad Tres de Febrero – Bienal Sur 2016

  • COMPARTIR

ET POT INTERESSAR

ACTIVITAT

Totes les propostes de Bombas Gens virtual

LLEGIR MÉS