ACTIVITAT

31.08.2018

Dv

VISITA AL CELLER MEDIEVAL AMB PALOMA BERROCAL

DADES
PRÀCTIQUES

CATEGORIA: Activitats / visita
ORIENTAT A: Tots els públics*
DATES: Divendres 31 d’agost a les 19:30h
NO QUEDEN PLACES

NO QUEDEN PLACES

 

Visita guiada per Paloma Berrocal Ruiz, directora de l’excavació arqueològica de Bombas Gens.

En el transcurs de les obres de rehabilitació de l’antiga fàbrica de bombes hidràuliques, es localitzaren les restes d’una antiga alqueria situada a la part posterior de la parcel·la, junt al actual carrer Dr. Machí.

Aquesta alqueria, coneguda com la Casa Gomeig o Comeig, pertanyia al caseriu dispers de l’antic Camí de Marxalenes, formant part d’un centenari paisatge d’Horta periurbana de València i que va perdurar, sense quasi canvis, fins el segle XX. En este mateix context d’edificacions rurals, poden observar-se hui en el veí Parc de Marxalenes alguns exemples en peu, com l’alqueria de Félix o la de Barrinto, de gran similitud amb la nostra vivenda.

L’alqueria de Bombas Gens va ser un edifici de grans dimensions que va començar a construir-se a finals del segle XIV i que va viure un moment d’esplendor després d’una reforma integral que va tindre lloc entre finals del segle XV i principis del segle XVI. En eixe moment es va dotar a l’alqueria d’elements sumptuaris com ara paviments de taulellets d’estil manisero, bona part dels quals han sigut recuperats durant l’excavació arqueològica de l’estiu de 2016. No obstant això, l’element més destacable d’esta casa és un celler subterrani construït durant esta mateixa reforma i que s’ha conservat complet.

La visita al celler es reforça amb l’exposició permanent d’un conjunt de peces ceràmiques i de desenes de taulellets recuperats durant l’excavació arqueològica, que ens permeten completar la visió de la vida diària duta a terme en l’interior d’esta alqueria fa 500 anys.

*La visita al celler té accés difícil en certes parts del seu recorregut; per la qual cosa és convenient portar calçat adequat. Les persones amb mobilitat reduïda que no puguen accedir a la totalitat del recorregut disposaran de material audiovisual complementari per a que puguen gaudir de les mateixes.

  • COMPARTIR

ET POT INTERESSAR

ACTIVITAT

Totes les propostes de Bombas Gens virtual

LLEGIR MÉS