DADES
PRÀCTIQUES
CATEGORIA: Activitats / Cinefòrum
ORIENTAT A: Públic adult
DATA I HORA: Divendres 27 d’abril de 2018
EXPOSICIONS: “La blancor de la balena” de Paul Graham i “El pols del cos” Col·lecció Per Amor a l’Art
El títol de la sessió pretén funcionar sobretot al nivell de la seua accepció immediata, desproveïda de referències. Tanca una paradoxa, ja que “els signes” només de manera metafòrica arriben a circular “entre nosaltres”, com tot el que és intangible i abstracte. L’atribució d’eixe context té no obstant això la força de corporificarels signes, de donar-los una certa figura.
En un nivell secundari, Els signes entre nosaltres és la traducció del títol d’una novel·la de Charles-Ferdinand Ramuz que Jean-Luc Godard cita en l’última part dels seus Histoire(s) du cinéma. Godard recorre a eixe títol com a possible definició del cine, ja que els signes que el cine registra, produïx i difon tenen una condició social essencial. L’espai dels signes passa a ser el mateix que el nostre, l’espai que vivim, i açò és una cosa que fins que va arribarel cine (al final d’eixa sèrie històrica que inclou la fotografia i el precine) mai s’havia donat amb tanta intensitat en l’art.
Hi ha a més una espècie de muntatge en el títol, un tall. Els signes d’una banda, nosaltres d’un altre, i un gran espai d’imbricació en torn (“entre”). Esta podria ser també una definició del que farem al connectar els fragments de cine amb els fragments d’exposició (fotogràfica) en un gran espai d’estudi en què no hem d’oblidar-nos de nosaltres, de la nostra acció en eixe espai. És a dir, ens posarem també en una situació de muntatge, en una situació de cine, al fer este treball de connectar fragments entre si i entre nosaltres en el museu.
* Esta activitat s’emmarca dins del programa “Imatges sobre imatges” de Miguel Ángel Baixauli i Vicente Ponce per a Bombas Gens.
Manuel Asín és coordinador del àrea de cine del Círculo de Bellas Artes de Madrid. com a programador ha colaborat amb festivals, filmoteques y centres d’art com Museo Reina Sofía, Centre de Cultura Contemporánia de Barcelona (CCCB), Jeu de Paume, Tabakalera, Las Naves (Cine Por Venir), Filmoteca Española, IVAC, CGAI, Festival de Sevilla, Festival de Bilbao, entre altres. Ha publicat textos en revistas i diaris com Trafic, El País, Cahiers du cinéma España o Caimán Cuadernos de Cine, on és membre del consell de redacció. Ha sigut director de la editorial Intermedio (2010-2015). Forma part de l’equip docent d’Elías Querejeta Zinema Eskola (Donostia) i Master LAV (Madrid).