ACTIVITAT

22.02.2019

Dv

La mirada de les coses. Presentació de Nuria Enguita i Vicent Todolí

DADES
PRÀCTIQUES

CATEGORIA: Activitats/ Presentació/ Conferència
ORIENTAT A: Tots els públics
DATA: Divendres 22 de febrer a les 18.30h
MÉS INFO: Gratuïta fins completar l’aforament. Necessària inscripció prèvia.
NO QUEDEN PLACES

NO QUEDEN PLACES

Presentació de l’exposició «La mirada de les coses. Fotografia japonesa entorn de Provoke» per part dels comissaris Nuria Enguita i Vicent Todolí.

 

Entre els anys 1957 i 1972 hi hagué al Japó una transformació radical en el llenguatge fotogràfic per mitjà d’un grup de fotògrafs que va començar a dur a terme el seu treball durant la postguerra. Una renovació que va ocórrer en paral·lel amb els grans canvis econòmics, culturals i psicosocials del període, uns anys marcats per un enfrontament social, principalment contra l’herència americana de l’ocupació.

«La mirada de les coses. Fotografia japonesa entorn de Provoke» és una selecció d’imatges de Toyoko Tokiwa, Ikkō Narahara, Shōmei Tōmatsu, Eiko Hosoe, Akira Satō, Kikuji Kawada, Hiroshi Hamaya, Takashi Hamaguchi, Nobuyoshi Araki, Yutaka Takanashi, Takuma Nakahira, Daidō Moriyama, Tamiko Nishimura, Ishiuchi Miyako i Kōji Enokura.

L’exposició, comissariada per Nuria Enguita i Vicent Todolí, va acompanyada d’un catàleg coproduït amb La Fábrica i inclou textos de Miryam Sas i Akihito Yasumi. Totes les obres incloses en la mostra pertanyen a la Col·lecció Per Amor a l’Art, excepte les obres de Toyoko Tokiwa (Museum of Yokohama Urban History) i la sèrie Endless Night [Nit sense fi] d’Ishiuchi Miyako (Colección INELCOM Arte Contemporáneo).

 

Nuria Enguita Mayo, comissària de l’exposició i directora de Bombas Gens Centre d’Art.

Llicenciada en Història i Teoria de l’Art per la Universidad Autónoma de Madrid, és directora de Bombas Gens Centre d’Art, editora de la revista Concreta i comissària d’exposicions. Entre 1991 i 1998 fou conservadora de l’Institut Valencià d’Art Modern i entre 1998 i 2009 va ser directora artística de la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona. Ha sigut comissària en Manifesta 4 (Frankfurt, 2002), en el Encuentro Internacional de Medellín (2011) i en la 31a Biennal de São Pablo (2014). Entre 2000 i 2014 formà part de l’equip de direcció del programa “arteypensamiento” de la Universidad Internacional de Andalucía i entre 2007 i 2014 fou coeditora de la revista Afterall. Ha impartit conferències sobre teoria de l’art i gestió artística en nombrosos centres i universitats i ha publicat nombrosos textos en llibres i catàlegs i en revistes d’art contemporani, com ParkettAfterallConcreta.

 

Vicent Todolí Cervera, comissari de l’exposició i assessor artística de la Fundació Per Amor a l’Art.

Director artístic de la fundació Pirelli Hangar Bicocca des de 2012. La carrera de Vicente Todolí en les arts visuals té una trajectòria de més de 30 anys i inclou càrrecs com ara Cap de Conservació (1986-88) i director artístic de l’IVAM (Institut Valencià d’Art Modern, 1988-1996), abans d’unir-se al Museu d’Art Contemporani de Serralves com a director fundador en 1996 fins 2002. En 2002 va ser nomenat director de la Tate Modern, on començà a temps complet en març de 2003 i fins a juny de 2010. És llicenciat en Geografia i Història en l’especialitat d’Història de l’Art per la Universitat de València i fou Fullbright Scholar en la Universitat de Yale i la Universitat de Nova York per estudis de postgrau. Va ser becari d’Helena Rubinstein en el Programa d’Estudi Internacional (ISP) del Museu Whitney d’Art Americà en Nova York en 1984-85. Actualment, assessora diferents museus i fundacions, com la Fundación Botín en Santander, on ocupa el càrrec de president de la Comissió Assessora d’Arts Plàstiques. A més, treballa com assessor únic en la col·lecció d’INELCOM en Madrid.

 

 

Imatge: Shikishima (Tamiko Nishimura, 1970-1971). Col·lecció Per Amor a l’Art © Tamiko Nishimura

  • COMPARTIR

ET POT INTERESSAR

ACTIVITAT

Totes les propostes de Bombas Gens virtual

LLEGIR MÉS
ACTIVITAT

06.10.2023

Dv

BOMBAS VISITES ESPECIALS: MIRALDA

LLEGIR MÉS