ACTIVITAT

Obrir en 3020. Fes la teua càpsula del temps a casa

DADES
PRÀCTIQUES

En #BombasGensVirtual trobaràs propostes d’activitats i iniciatives durant el període #QuedatACasa. Segueix-nos a Instagram, Facebook i Twitter!

Has imaginat mai com es viurà d’ací a 1000 anys? Amb què jugaran els xiquets? Què menjarà la gent? On es viurà? Et convidem a fer un viatge dins de casa amb què viatjar al passat per a descobrir com es vivia o es jugava, ple de records que poden estar més a prop del que penses. Però també viatjarem al futur, ja que enviarem objectes, música o emocions que relaten les experiències que vivim hui. Tot a través de càpsules del temps que t’animem a buscar i crear.

Esta activitat és una adaptació del taller familiar “Obrir en 3020” perquè pugues crear des de casa eixa càpsula del temps que obrir d’ací a mil anys. En el vídeo de dalt t’ensenyem com. Crea una càpsula del temps en paper i dibuixa i escriu tot el que vols recordar quan l’òbrigues. També pots usar una caixa i guardar tot el que vulgues ahí.

Només necessites:

  • 4 fulls de paper
  • Tisores
  • Llapis, pintures o retoladors
  • Cola adhesiva

 

Saps que en Bombas Gens també tenim una càpsula del temps¿

Podeu llegir el text en veu alta abans de crear la vostra càpsula.

 

Algunes càpsules del temps poden ser xicotetes, tant com una caixa de mistos. Altres són grandíssimes, ciutats o edificis que han quedat congelats. Les persones que estudien les formes de vida del passat, els arqueòlegs i arqueòlogues, obrin molts els ulls i veuen pistes que els poden ajudar a entendre com es vivia abans. El seu treball és molt emocionant, perquè de vegades són els primers en obrir una càpsula del temps. T’imagines quina emoció, trobar-te una cosa que una altra persona ha amagat o se n’ha oblidat?

Com ens passà en Bombas Gens! Heu vingut mai? Bé, si encara no, es tracta d’una antiga fàbrica que ara és un museu amb fotos, pintures i fins i tot un jardí! Però, saps què més hi ha? També hi ha un celler de fa 500 anys! Era part d’una alqueria, la dels Comeig, una casa  de camp amb animals i cultius. Xafaven el raïm en una basseta redona on es clavaven fins als genolls. Xof, xof, xaf! I després conservaven el vi al celler del soterrani, en grans pitxers ceràmics. Era una nevera molt pràctica.

Com és que sabem tot això? Perquè quan deixaren d’utilitzar el celler, els habitants de la casa l’ompliren de rajoles i ceràmica, deixant-la soterrada durant molts anys. Tants que ningú no sabia que estava allà, fins que… En Bombas Gens, el museu, te’n recordes?, estaven fent obres i una excavadora va xocar amb el sostre del celler. Estava amagat sense voler i s’havia convertit en una càpsula del temps enorme! Una arqueòloga i el seu equip van ser els primers en obrir-la i, com ho havia canviat quasi, van poder descobrir moltíssimes coses.

Quina sorpresa! Els que utilitzaven eixe celler de segur que tampoc esperaven que algú se’l trobara i puguera aprendre tant del que es van deixar allà. Una càpsula del temps es pot crear sense voler o… a propòsit. De vegades són objectes que tenim al nostre voltant: un joguet de quan érem menuts, una fruita a mig menjar…. A alguns d’ells els hi tenim estima pels records que ens porten, altres els guardem només per veure com hauran canviat les coses quan passen els anys. Els seguirem veient igual que quan els clavàrem en aquella càpsula del temps? I com serem nosaltres en obrir-la?

Càpsules del temps hi ha milers, a veure quantes de diferents pots trobar. Per exemple, hi ha una recorrent l’espai exterior en este mateix moment. La NASA, a més d’enviar astronautes, també envià un disc amb una selecció de cançons i sons de la Terra. Qui la trobarà?

Tot i que potser està molt més a prop del que penses… Obri molt els ulls! I les orelles! Pregunta als majors; de vegades només fa falta una història per transportar-se al passat en un tres i no res. Pots fer una càpsula del temps amb tots eixos records passats, agafant una caixa i guardant el que vulgues: dibuixos, calcetins que s’han quedat menuts, retalls de periòdics, fotos, fulles i flors, records de viatges… T’animes?

També pots fer un registre del present que puga ajudar-te a contar-li a algú el que estàs vivint i com et sents ara. Què t’agradaria clavar a una càpsula del temps? Pots deixar missatges, cançons… tot el que siga que et faça recordar com era el 2020 quan sigues major. Només falta decidir una data per obrir-la i viatjar així al moment en què creem la nostra càpsula del temps.

Una proposta de Cristina Montiano

  • COMPARTIR

ET POT INTERESSAR

ACTIVITAT

Totes les propostes de Bombas Gens virtual

LLEGIR MÉS
ACTIVITAT

19.09.2022

30.05.2023

Laboratori de l'Arxiu de Re-Col·leccions

LLEGIR MÉS