ACTIVITAT

Píndola d’art. Foliage pagina, d’Alessandra Spranzi

DADES
PRÀCTIQUES

En #BombasGensVirtual trobaràs propostes d’activitats i iniciatives online. Segueix-nos a Instagram, Facebook i Twitter!

Foliage pagina consta d’un total de vint-i-dos pàgines de llibre intervingudes amb oli. Cada una brolla d’una pàgina diferent del llibre The Gardener’s Treasury. A Pictorial guide to plants, trees and shrubs, including Photographic examples of practical Gardening Operations (1934).

El treball naix de la investigació feta en l’obra prèvia Pagine dipinte (2016-2017): un conjunt d’imatges fotogràfiques d’espais interiors sobre les quals l’artista pinta amb oli negre, sense tapar per complet el que hi ha en elles, però enfosquint-ho, ocultant-ho parcialment, generant un cert grau de misteri.

Foliage pagina 267 / Foliage pagina 332, 2017-2018

 

Posteriorment, l’artista va prendre un altre d’eixos llibres que ocupava una de les prestatgeries del seu estudi (un lloc no massa gran, per cert) i que esperava que el retiraren. De nou, va decidir abordar-lo abans de rebutjar-lo i, com en el cas anterior, va començar a treballar amb oli negre per a intervindre’l, i així va trobar una manera de penetrar en l’interior. No obstant això, en este cas, l’oli està molt més diluït, i genera una espècie de joc entre opacitat i transparència. En Foliage pagina l’oli s’estén amb un cert grau d’atzar al voltant de cada imatge, carregant una major intensitat de color negre en les zones on hi ha dibuix i diluint-lo quasi per complet en les zones més clares de la imatge. El resultat és una sort de taques que dibuixen una silueta pròpia, no dirigida, a partir de l’oli que entra i s’expandix per la pàgina i que, en l’expansió, suavitza l’opacitat de la fotografia existent, i provoca un diàleg lliure entre foscor i transparència. L’atzar fa que l’oli dibuixe una forma, que a més es modifica i amplia amb el pas del temps; també la llum modificarà el color d’eixa taca. A més, l’oli diluït mostra el revers de la pàgina i genera trobades inesperades, casuals, entre les plantes d’una cara i altra de la pàgina intervinguda. Una presència de l’aleatorietat i de l’atzar que fan més estret el vincle del treball de Spranzi amb la tradició surrealista.

 

Detall de Foliage pagina 242 – Foliage pagina, 2017-2018
Oli sobre pàgina de llibre
24,8×18,5 cm cadascuna

 

Imatge de portada: Detall de Foliage pagina 277 – Foliage pagina, 2017-2018

  • COMPARTIR

ET POT INTERESSAR

ACTIVITAT

Totes les propostes de Bombas Gens virtual

LLEGIR MÉS