ACTIVITAT

Píndoles d’art. A través de l’espill. Entorn de Barbara Kasten

DADES
PRÀCTIQUES

En #BombasGensVirtual trobaràs propostes d’activitats i iniciatives online. Segueix-nos a Instagram, Facebook i Twitter!

Les píndoles d’art busquen activar les obres que pertanyen a la col·lecció Per Amor a l’Art, connectar-les i reflexionar-hi a través de relats que narra l’equip de mediació entorn de les peces que s’exposen en les mostres en curs.

Seguim amb l’artista nord-americana Barbara Kasten, les fotografies de la qual s’inclouen actualment en l’exposició «Hiperespais» i que representen unes escenografies il·lusòries i efímeres a partir de les quals es pot reflexionar sobre la percepció i l’essència dels materials.

 

Scene II [Escena II], 2012
Impresisó amb tinta de conservació
138,5 x 110,5 cm

Transposition 9 [Transposició 9], 2014
Impressió digital Fujiflex
152,5 x 122 cm

 

Scene II (2012) i Transposition 9 (2014), pertanyents a la col·lecció Per Amor a l’Art i obra de l’artista estatunidenca Barbara Kasten (Chicago, 1936), conviden a entrar en un altre espai alié a les sales de l’exposició, al món real, a nosaltres mateixos. Un paisatge il·lusori que no hi és més que en la ment de la creadora i en la percepció de l’espectador. Que viu únicament en la seua representació fotografiada. O sí que existix per ell mateix?

Kasten elabora a base de diferents materials industrials un escenari que després no es veu del tot en les obres acabades. Abans de fotografiar-lo, afig una capa més de la seua fotografia amb un element clau: la llum, i les ombres i colors que genera sobre el que ha construït. Llavors es transforma, per a, per fi, fixar-lo en una imatge que després confondrà la percepció d’uns espectadors que giren la mirada i els cossos buscant orientar-se millor per ella.

Que es tracte d’un espai imaginat, creat artificialment, no limita la possibilitat de ser espai. És una dimensió diferent, una percepció més enllà de la reconeguda habitualment, semblant als somnis o als universos que recreem a partir de llegir un llibre o sentir una cançó. Un hiperespai eteri i únic, aconseguit ací mitjançant la imatge d’una construcció feta amb elements industrials i un parell de focus.

Sorprendria observar eixa realitat en el moment de fotografiar-la, totalment diferent del resultat pla que queda. Una dimensió més pròxima a l’escultòrica, amb les peces que la componen sostenint-se les unes a les altres. Una manifestació més similar a la performance que a la fotografia: Kasten es mou per l’escenari, canvia posicions i equilibris, modifica llums i ombres per a, després del clic de la càmera, desmuntar-ho tot. És un espai efímer, esperant a ser capturat. I convertir-se en una altra cosa més enllà d’un set de plexiglàs, cartó o espills.

Transposition 9, amb els eixos verticals marcats i les ombres acolorides, podria ser una imatge distorsionada del paisatge urbà de Chicago, ciutat natal i des de la qual treballa l’artista. Quasi es pot imaginar un vespre enfront dels gratacels que allarga i projecta les formes cap a l’asfalt. Una porta i una finestra roges. Equilibri, altura, fermesa… sensacions que es contraposen a les que transmet Scene II, on un rectangle translúcid sembla no pesar gens i surar. Al costat, unes ones es transmeten per una superfície aparentment líquida i una estructura, fora de camp, ha quedat reflectida dalt. Hi ha un «dalt» en eixa percepció alterada? Un «al costat»? Sentia això Alicia mentre queia pel cau del conill blanc? Amb els reflexos i la incidència de la llum, Kasten fa que els materials utilitzats perden les característiques originals. El plexiglàs pareix rígid o ingràvid a voluntat i una malla metàl·lica simula aigua, la qual ajuda a eixa il·lusió transformadora de la realitat.

La investigació de l’autora, que s’allarga durant quatre dècades de trajectòria artística, és un qüestionament continu sobre la percepció que pot produir la representació abstracta en dos dimensions d’una realitat tridimensional. Com un d’eixos laberints d’espills que desdobleguen la imatge una vegada i una altra, les fotografies de Kasten construïxen un espai a part des del qual no parar de preguntar-se sobre la naturalesa i les dimensions dels objectes i construccions que ens presenta.

 

Una proposta de Cristina Montiano, mediadora de patrimoni de Bombas Gens Centre d’Art

  • COMPARTIR

ET POT INTERESSAR

ACTIVITAT

Totes les propostes de Bombas Gens virtual

LLEGIR MÉS
ACTIVITAT

19.09.2022

30.05.2023

Laboratori de l'Arxiu de Re-Col·leccions

LLEGIR MÉS