En primer lloc, què entenem com a art déco? És un terme que fa referència a l’estil decoratiu que hi hagué durant els anys vint i trenta del segle passat, que afectà totes les arts i l’estil de vida quotidiana: des de l’arquitectura fins al mobiliari i la moda. Durant molt de temps, també va ser denominat «estil 1925», un any que marca el tret d’eixida de la popularització del dit art a partir de l’Exposició Internacional d’Arts Decoratives i Indústries Modernes que es va fer a París llavors.
Charles Loupot, cartell promocional de l’Exposició Internacional d’Arts Decoratives i Indústries Modernes de París (1925).
L’art déco es va caracteritzar per la creixent simplificació de les formes decoratives, fugint dels motius i temes d’estils passats. Els autors buscaven originalitat, exotisme, geometria i, sobretot, la modernitat d’un món a tota velocitat, en el qual el progrés industrial i tecnològic havia d’ajudar a deixar arrere la desolació que s’havia viscut en la Primera Guerra Mundial. Una època que es coneix com l’etapa d’entreguerres, tot i que els «bojos anys vint» és una referència més popular en l’actualitat. L’ambient de confiança, evasió i prosperitat es va estendre per Europa i els Estats Units, cosa que es reflectia en els gratacels, el jazz i les flappers (el nou arquetip de dona independent i entusiasta que balla, conduïx i porta el pèl tallat a la garçon).
Un dels motius més repetits de l’art déco van ser les fonts, en resposta a eixa atmosfera de riquesa i progrés. Es desitjava que l’aigua no deixara de brollar de la font mai, és a dir, que la prosperitat s’estenguera i la recuperació econòmica i social es consolidara. Ja abans de l’exposició internacional de París, se’n troben exemples en alguna decoració, com ara, en les portes del Madison Belmont Building (1924) a Nova York.