ACTIVITAT

Píndoles de patrimoni. La litografia de Simeón Durà

DADES
PRÀCTIQUES

En #BombasGensVirtual trobaràs propostes d’activitats i iniciatives durant el període #QuedatACasa. Segueix-nos a Instagram, Facebook i Twitter!

Vos convidem a conéixer diferents elements patrimonials que amplien la informació que donem en les visites a l’antiga fàbrica de Bombas Gens, al refugi antiaeri de la Guerra Civil i al celler medieval que acull el recinte. Així podreu descobrir detalls sobre l’estil arquitectònic de la fàbrica, els objectes que s’hi han trobat o històries que ens connecten a altres llocs de la ciutat.

Hui vos portem exemples de cartelleria comercial del segle XX per a conéixer més bé una de les firmes valencianes més destacades del sector: la litografia Simeón Durá. Durant la lectura, cliqueu en els enllaços i les imatges per a consultar l’arxiu de la Biblioteca Valenciana Digital, on podreu ampliar i veure tots els detalls dels cartells.

 


 

La litografia Simeón Durá va ser una de les empreses més rellevants en el sector gràfic valencià durant el segle passat, va fer moltíssims encàrrecs que encara hui en dia sorprenen per la varietat de solucions proposades. L’empresa de Simeón Durá va obrir cap a 1871 i, originàriament, es centrà en el disseny i la venda de baralles de cartes.

 


 

Posteriorment, amb gran èxit, es dedicà a produir imatges per a promocionar actes i productes comercials fins als anys setanta del segle passat. En la gran majoria, es tracta de cartells, litografies (imatge obtinguda de la impressió a través d’una pedra calcària o una planxa metàl·lica on s’ha dibuixat o escrit) i cartells publicitaris o informatius per a espais públics de gran format, encara que també és possible trobar etiquetes per a botelles i entrades d’actes.

En l’exposició Històries de Bombas Gens es mostraven diversos cartells publicitaris que va fer la impremta en els anys cinquanta i seixanta. En eixos anuncis apareixen les bombes hidràuliques GEYDA, marca que produïa la fàbrica de Carlos Gens, i es va optar per una estètica senzilla i colors cridaners que atragueren l’atenció del consumidor. El model pitxer, en color verd, i la bomba aleatòria, en roig, són protagonistes en primer pla. Una maquinària, útil per a obtindre i distribuir aigua o altres líquids, que demanaven principalment agricultors o habitants de zones rurals. L’àrea en groc en una de les imatges aconseguix reduir el paisatge d’horta a una representació simbòlica que inclou eixe important client de la fàbrica en l’anunci.

 

 

 

En comparar els cartells produïts per a Gens amb altres encàrrecs de la litografia S. Durá es pot apreciar la diversitat de productes que anunciaven: begudes alcohòliques, paper de fumar i, sobretot, una gran quantitat d’empreses productores i exportadores de taronja.

 
 

 

  

L’estètica triada per a promocionar el darrer producte compartix algunes característiques amb les imatges fetes per a la fàbrica de Gens, com el colorit cridaner i el protagonisme del producte a la venda. La funció comercial d’eixa classe d’imatges també porta, en alguns encàrrecs, a produir una imatge simbòlica i inclús fantàstica que fa al·lusió a l’empresa o marca.

En tractar-se d’una empresa amb una trajectòria que s’estén al llarg de tot el segle XX, és possible trobar estils diferents de l’estètica colorista i directa que s’aprecia en els cartells dels anys cinquanta i seixanta vistos fins ara. Un dels dissenys més rellevants de la litografia de Simeón Durá, de 1909, és el cartell que anunciava l’Exposició Regional que es va fer a València eixe any. Va presentar una imatge de molt de detall no només en l’aspecte tècnic, ja que transmet la textura de materials tan diferents com les teles, els taulells o la pedra, sinó també en el simbòlic, ja que demana que el públic conega al·legories com la Victòria, l’Agricultura o les Arts.

 

 

El que realment destaca de la litografia S. Durá és la capacitat d’adaptació que mostra la seua producció variada. Va oferir imatges que anaven des d’un estil més clàssic i detallista, d’acord amb el gust de principis de segle, fins a una visió directa que centrava tot el protagonisme en el producte comercial, més pròpia del sistema capitalista dels anys cinquanta i seixanta, fet que la convertí en un referent del sector gràfic valencià.

 

Una proposta de Cristina Montiano, mediadora de patrimoni de Bombas Gens Centre d’Art

  • COMPARTIR

ET POT INTERESSAR

ACTIVITAT

Totes les propostes de Bombas Gens virtual

LLEGIR MÉS
ACTIVITAT

19.09.2022

30.05.2023

Laboratori de l'Arxiu de Re-Col·leccions

LLEGIR MÉS