ACTIVITAT

30.05.2018

02.06.2018

Seminari amb Jean-François Chevrier

DADES
PRÀCTIQUES

CATEGORIA: Activitats / Seminari
ORIENTAT A: Persones interessades en l’art i la fotografia
DATES: Dimecres 30 i dijous 31 de maig, i dissabte 2 de juny de 2018
IDIOMA: Francès amb traducció consecutiva
PREU: 20€*

Els artistes en el treball. Una xicoteta història de la fotografia

El retrat de l’artista és un gènere, o més precisament un subgènere del retrat, que al seu torn va jugar un paper dominant en la pràctica fotogràfica durant molts anys. Des de la invenció de la fotografia, ha acompanyat les evolucions i permutacions del mite dels mitjans sobre l’artista com a demiürg, excèntric, reclús o geni dement. El meu enfocament al retrat de l’artista és des d’un angle diferent, és a dir, des del del “document d’art”, amb l’objectiu d’exposar una història de l’art modern des de Cézanne, Atget i Gordon Craig.

Els artistes són vistos en els seus estudis o altres llocs on treballen. Aquestes fotografies es poden considerar ‘documents d’art’ en dos aspectes: d’una banda, perquè proporcionen informació sobre una activitat artística (pintura, escultura, fotografia, actuació, dansa, cinema, etc.) i, de l’altra, perquè són en sí mateixos moments i fites d’un art fotogràfic.

En algunes ocasions l’autor de la imatge es fusiona amb el model, en aquest cas parlem d’un “autoretrat”. En altres moments, la imatge és un component decisiu o fonamental de l’activitat, especialment en l’àrea de la “performance”. Alguns fotògrafs han produït imatges que, a més de proporcionar informació sobre el moment, ofereixen una interpretació acuradament pensada del treball de l’artista, o en altres paraules, un pensament visual anàleg a un text crític. Aquests treballs tenen tant un valor documental com a crític.

La meua intenció és mostrar com el “document d’art” ha contribuït a la redefinició de la idea mateixa de l’obra d’art dins de la història de l’art modern.

 

Jean-François Chevrier (1954) és historiador d’art, crític, comissari i professor de Belles Arts a París des de 1988. Va ser fundador i editor en cap de la revista Photographies (1982-5) i assessor general de Documenta X (1997). Durant 40 anys ha estat treballant en els intercanvis existents entre l’art i la literatura, l’art modern (inclosa la fotografia), l’art des de la dècada dels 60, l’espai públic i l’arquitectura, i ha acompanyat el treball d’artistes molt diversos .

* Activitat en el marc de col·laboració entre la Fundació Per Amor a l’Art i el Màster de Fotografia de la UPV. El cost de la matrícula està subvencionat parcialment per FPAA.

+ INFO I INSCRIPCIONS: educacio@bombasgens.com

  • COMPARTIR

ET POT INTERESSAR

ACTIVITAT

Totes les propostes de Bombas Gens virtual

LLEGIR MÉS