ACTIVITAT

02.06.2018

DS

VISITA GUIADA PELS REFUGIS ANTIAERIS

DADES
PRÀCTIQUES

CATEGORIA: Activitats / Visita
ORIENTAT A: Tots els públics
DATES: Dissabte 10 de març i dissabte 2 de juny de 2018
Cost transport 3€*

Una visita per tres refugis representatius de la ciutat de València, guiada pels experts Paloma Berrocal, Miguel Mezquida i José Azkárraga

Entre els molts edificis i construccions que ens parlen dels diferents períodes de la història de la nostra ciutat, n’hi ha uns quants que fins fa poc estaven descuidats i en l’oblit. Són els refugis antiaeris que es van construir a València durant la Guerra Civil, entre 1936 i 1939. Al gener de 1937 cauen les primeres bombes a la ciutat i hi ha les primeres víctimes. Des de llavors i fins al final de la guerra, València va patir bombardejos quasi cada dia, els quals deixaren un saldo sinistre de vora mil persones mortes i quatre mil de ferides. Els avions italians que envià Mussolini, per a donar suport a Franco, en van ser els responsables principals. Davant dels atacs continus, es va optar per construir refugis subterranis de formigó per a protegir la població civil i, especialment, la població escolar.

 

REFUGI DE DISTRICTE C / SERRANS

És un dels primers refugis creats ex procés en l’any 1937, que va començar a construir-se abans que la ciutat fora bombardejada per primera vegada. El refugi, amb una capacitat per a 400 persones, va estar destinat als veïns pròxims i als vianants que estiguessen passejant per la ciutat. No es coneix l’arquitecte del projecte però és diferent de la resta de refugis de districte en la seua concepció estructural. Utilitzat com a magatzem de plàtans i casal faller, no ha tingut grans transformacions, conservant intacte el sistema elèctric, el sistema de ventilació i els bancs. Actualment s’ha restaurat i s’ha obert al públic.

 

REFUGI ESCOLAR IES LLUÍS VIVES

En La Gaceta de la República del 2 d’agost de 1938, podem trobar el decret que aprova la construcció del refugi situat al pati de l’institut Lluís Vives, l’obra del qual estava pressupostada amb un total de 888.763,29 pessetes. L’arquitecte municipal José Luis Testor va ser l’autor del projecte, del qual s’han perdut els plànols. Així doncs, només durant el curs 1938-1939, el refugi va servir de protecció als professors i alumnes de l’institut, en el qual, a pesar de la guerra, es mantenia la normalitat docent. Cada vegada que les sirenes sonaven per a anunciar un bombardeig, s’organitzava una evacuació ràpida de les aules i un descens precipitat cap al subterrani a través de les dos rampes d’accés que llavors hi havia obertes.

 

REFUGI FABRIL BOMBAS GENS

Durant la rehabilitació de l’antiga fàbrica de Bombas Gens es va descobrir un refugi subterrani construït durant el període de la Guerra Civil. Tenia la funció d’acollir els obrers de la fàbrica a l’interior i protegir-los de possibles bombardejos procedents d’avions o naus del bàndol nacional. La raó dels atacs tenia a veure amb el fet que durant la guerra els forns de Bombas Gens van deixar de fer maquinària hidràulica i van començar a construir material bèl·lic com ara granades de morter.

 

*El pagament dels 3€ es realitzarà en el moment de començar l’activitat o prèviament en Bombas Gens. L’import es destinarà a pagar el trasllat a Marxalenes

  • COMPARTIR

ET POT INTERESSAR

ACTIVITAT

12.12.2018

Dc

MOSTRA DEL TALLER “Pantalla: Instruccions d’ús”

LLEGIR MÉS
ACTIVITAT

13.12.2018

Dj

Conferència entorn a Anna-Eva Bergman per Estrella de Diego

LLEGIR MÉS
ACTIVITAT

14.12.2018

Dv

Visita a les alqueries medievals de Marxalenes

LLEGIR MÉS