DADES
PRÀCTIQUES
CATEGORIA: Activitats/ Visita
ORIENTAT A: Tots els públics
DATA: dissabte 9 de novembre a les 18h a Bombas Gens
MÉS INFO: Gratuïta fins a completar l’aforament (necessària inscripció prèvia. Rebrà un correu de confirmació)
Ruta a peu. Finalitzarà al refugi del carrer Serrans.
Una visita a dos refugis representatius de la ciutat de València, guiada pels experts Paloma Berrocal i Pepe Peinado.
Entre els molts edificis i construccions que ens parlen dels diferents períodes de la història de la nostra ciutat, n’hi ha uns quants que fins fa poc estaven descuidats i en l’oblit. Són els refugis antiaeris que es van construir a València durant la Guerra Civil, entre 1936 i 1939. Al gener de 1937 cauen les primeres bombes a la ciutat i hi ha les primeres víctimes. Des de llavors i fins al final de la guerra, València va patir bombardejos quasi cada dia, els quals deixaren un saldo sinistre de vora mil persones mortes i quatre mil de ferides. Els avions italians que envià Mussolini, per a donar suport a Franco, en van ser els responsables principals. Davant dels atacs continus, es va optar per construir refugis subterranis de formigó per a protegir la població civil i, especialment, la població escolar.
REFUGI DE DISTRICTE C / SERRANS
És un dels primers refugis creats ex procés en l’any 1937, que va començar a construir-se abans que la ciutat fora bombardejada per primera vegada. El refugi, amb una capacitat per a 400 persones, va estar destinat als veïns pròxims i als vianants que estiguessen passejant per la ciutat. No es coneix l’arquitecte del projecte però és diferent de la resta de refugis de districte en la seua concepció estructural. Utilitzat com a magatzem de plàtans i casal faller, no ha tingut grans transformacions, conservant intacte el sistema elèctric, el sistema de ventilació i els bancs. Actualment s’ha restaurat i s’ha obert al públic.
REFUGI FABRIL BOMBAS GENS
Durant la rehabilitació de l’antiga fàbrica de Bombas Gens es va descobrir un refugi subterrani construït durant el període de la Guerra Civil. Tenia la funció d’acollir els obrers de la fàbrica a l’interior i protegir-los de possibles bombardejos procedents d’avions o naus del bàndol nacional. La raó dels atacs tenia a veure amb el fet que durant la guerra els forns de Bombas Gens van deixar de fer maquinària hidràulica i van començar a construir material bèl·lic com ara granades de morter.
Foto 2: Frank Gómez ©. Foto 3: Ajuntament de València