HISTÒRIA

València, 1930. Carlos Gens Minguet regenta el vell taller familiar que, amb el temps, es converteix en una factoria dedicada a la fabricació de maquinària menuda, vàlvules industrials i bombes hidràuliques. La marca GEYDA que crea amb el seu soci, Rafael Dalli, va adquirint notorietat i l’empresa requereix una nova seu per a les noves necessitats que té.

Per a construir-la, Gens busca un arquitecte d’altura: Cayetano Borso di Carminati. Li encarrega una fàbrica amb un disseny diferent i innovador, que s’instal·la a l’actual avinguda de Burjassot, als afores de la ciutat. En el projecte, a més de tindre en consideració el procés de producció de fosa i exhibir un gran gust estètic, té molt en compte els treballadors, per als quals planifica vestuaris amb dutxes o un menjador.

Les instal·lacions es van anar ampliant i innovant progressivament per a incorporar la maquinària nova, que va acabar suplantant el procés manual d’elaboració dels articles pràcticament en la totalitat. Una esplendor que es va anar convertint en declivi fins a 1991, any del tancament definitiu. Tancament amb el qual s’inicià un lent però imparable deteriorament del complex industrial, fruit de l’abandó i la falta de manteniment, que culminà amb l’incendi d’una part del conjunt en el 2014.

Tanmateix, el destí tenia preparada una segona oportunitat. Pocs mesos després del sinistre, els impulsors de la Fundació Per Amor a l’Art van adquirir l’edifici, per a rehabilitar-lo i dotar-lo d’una nova vida, i posar-lo a disposició de la Fundació.

Equip d’arquitectes:

Arquitecte: Ramón Esteve
Arquitecte Rehabilitació: Eduardo de Miguel
Arquitecte Museístic: Annabelle Selldorf

Llibre digital Bombas Gens 1930 – 2019. Història, rehabilitació i nous usos, sobre la transformació de l’edifici, disponible ací.

HISTÒRIA
Una fàbrica de 1930 amb un disseny diferent i innovador