JARDÍ

L'ART S'EXPANDIX CAP A L'EXTERIOR

Bombas Gens ha transformat el que abans era el pati de darrere de la fàbrica en un jardí. Un espai recollit de 1.147 m2, que hereta la tradició modernista de la seua arquitectura per crear un jardí frondós i colorista.

El disseny, signat pel paisatgista Gustavo Marina, respon a una cobertura densa sobre composicions vegetals amb més de 100 espècies diferents, que es barregen per generar un ambient naturalitzat. Són espècies de fulla ampla i verds intensos juntament amb infinitat de flors que realcen el caràcter modernista del jardí, i que s’han confeccionat com escenes compositives.

S’inclouen cítrics i magraners, rememorant l’hort que va ser, palmeres, i una jacaranda que al·ludeix a la que es trobava a la fàbrica del Doctor Trigo i que al barri era coneguda com “l’arbre”. A la paleta botànica podem trobar espècies que atreuen aus i papallones. Poden apreciar-se també exemplars d’especial interès, com grans Lagerstroemias indica i una excepcional Camelia sansakua.

Un jardí evocador de l’època en què es va construir Bombas Gens, que ha rescatat l’esperit del lloc, posant en valor la façana posterior de la fàbrica i utilitzant la llamborda de rodeno com a paviment. En l’actualitat, pretén ser un espai de reflexió i tranquil·litat, ideal com a final de la visita al Centre d’Art, on parar i assimilar la bellesa contemplada. És escenari de diferents actes de la Fundació Per Amor a l’Art.

 

LA INTERVENCIÓ ESCULTÒRICA DE CRISTINA IGLESIAS

L’art de Bombas Gens no s’exposa només a les seues sales. I és que l’espai expositiu del centre s’expandix cap a l’exterior amb una important peça escultòrica site specific de Cristina Iglesias, titulada “A través”, que ja forma part de la Col·lecció Per Amor a l’Art. És, de fet, la tercera obra d’Iglesias que s’incorpora a esta col·lecció, seguint la seua filosofia d’intentar tindre sempre més d’una peça de cada artista, per a poder mostrar d’una manera més àmplia el seu treball.

L’obra està composta per dos sèquies, de 14 i 11 m2, que formen una corba inspirada en el llit del Túria. L’interior de cada sèquia es compon de diverses capes de baix relleu de bronze fos i patinat que, superposant-se, conformen un interior abstracte amb elements que recorden arrels i fons de rius.
Dos bancs de pedra recuperada de la pròpia rehabilitació de l’edifici acompanyen les sèquies.

Per a la creació d’esta peça, Iglesias ha estudiat els llits del riu Túria i la inundació de 1957, així com traçats de regadius, explorant en la seua obra la relació amb l’aigua que durant segles ha tingut la zona on s’ubica el centre d’art.

 

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Només es pot accedir al jardí amb l’obra escultòrica de Cristina Iglesias mitjançant visita guiada. Totes les visites que organitzem, tant d’art com patrimonials, l’inclouen al seu itinerari.

JARDÍ
El jardí inclou una peça escultòrica site specific de l’artista Cristina Iglesias