EXPOSICIÓ

17.02.2023

15.10.2023

Carlos Bunga. Performar la naturalesa

ORGANITZACIÓ: Bombas Gens Centre d’Art
ARTISTA: Carlos Bunga
COMISSARIAT: Sandra Guimarães

Performar la naturalesa és la primera gran exposició antològica de l’artista Carlos Bunga (Porto, Portugal, 1976) a Espanya que brinda l’oportunitat d’endinsar-se en la complexa i poètica obra de l’autor.

Partint de la investigació pictòrica, Bunga ha desenvolupat un llenguatge personal que desconstrueix la disciplina de la pintura a l’ús, hibridant elements propis de l’escultura, l’arquitectura, la instal·lació, el vídeo i la performance. Les seues pintures expandides es llisquen per sòls i parets; tibant els límits de l’obra, repensant els seus suports i superfícies, propagant els treballs cap a altres llocs físics i conceptuals, i materialitzant-se en construccions instalativas que esdevenen espais performatius.

Les seues obres, marcades per un enfocament poètic de les formes, es tradueixen en pintures geomètriques i abstractes, realitzades per mitjà de materials quotidians com planxes de cartó o cinta adhesiva, i a vegades, introduint elements naturals trobats: branques i fulles que s’entrellacen i dilueixen en les seues composicions, integrant-se en un sol objecte matèric que subtilment ens porta a qüestionar la nostra pròpia posició en el món.

Performar la naturalesa reflexionarà així sobre les temporalitats de la naturalesa, els seus refugis i les seues qualitats vives i orgàniques, per mitjà d’una selecció d’obres representatives de l’autor que van des dels inicis de la seua carrera fins a l’actualitat, i que inclourà dibuix, pintura, collage, vídeo, performance i escultura – algunes de les quals mai han sigut exposades anteriorment.

Aquesta mostra comptarà, a més, amb obres especialment produïdes per a l’exposició, així com amb una peça monumental site-specific igualment plantejada per a la ocasió (“Habitar el color”, 2023). En ella, Bunga entén a l’espectador com un element més de la instal·lació: la seua experiència integra l’obra mateixa i la transforma.

L’obra de Carlos Bunga ha sigut exposada en museus i centres d’art internacionals com el Museu de Serralves a Porto (2012), el Museo Universitario de Arte Contemporáneo MUAC-UNAM de Ciudad de México (2013), la Whitechapel Gallery de Londres (2020), la Secession de Viena (2021), o el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia (2022), entre altres.

 

 

CARLOS BUNGA, PERFORMAR LA NATURALESA

 

 

CARLOS BUNGA. THE MAKING OF HABITAR EL COLOR [INHABITING COLOR]. BOMBAS GENS, 2023

“MADRIGUERA”, UNA PERFORMANCE DE CARLOS BUNGA

Amb motiu de la inauguració de “Performar la naturalesa”, la primera gran exposició antològica de l’artista Carlos Bunga a Espanya i comissariada per Sandra Guimarães, l’artista presenta “Madriguera”, una performance realitzada ex-profeso per a Bombas Gens Centre d’Art.

 

Amb el suport de l’Ambaixada de Portugal a Madrid, Instituto Camões i Cervezas Alhambra

         

 

Foto: Vista de l’exposició “Performar la naturalesa”, Carlos Bunga, 2023  © Bombas Gens Centre d’Art; Carlos Bunga / Foto: Mario Zamora

Video “Performing Nature”: Masterclip

Video “Habitar el color” / “Madriguera”: Crema

  • COMPARTIR

ET POT INTERESSAR

EXPOSICIÓ

07.07.2022

30.06.2024

“Earth: A Retrospective”. El Ultimo Grito i la Col·lecció Per Amor a l’Art

LLEGIR MÉS
EXPOSICIÓ

27.04.2023

26.11.2023

MIRALDA. HONEYMOON: UNCLASSIFIED

LLEGIR MÉS
EXPOSICIÓ

13.07.2023

01.10.2023

“SOMEBODIES: CUNNINGHAM, IVEKOVIĆ, WOODMAN” (PHOTOESPAÑA, MADRID)

LLEGIR MÉS