EXPOSICIÓ

07.07.2022

04.06.2023

El Último Grito, «Earth: A retrospective»

ORGANIZACIÓN: Bombas Gens Centre d’Art
COMISARIADO: El Último Grito (Rosario Hurtado y Roberto Feo)

En el marc de València World Design Capital 2022, Bombas Gens Centre d’Art –sota la direcció artística de Sandra Guimarães– ha convidat a El Último Grito a crear una proposta expositiva basada en la Col·lecció Per Amor a l’Art. En l’exposició, el disseny opera com a narrativa conceptual i material, així com a dispositiu comissarial, esbossant una espècie de llenguatge de l’interludi i entaulant un diàleg que obri una aproximació especulativa a la naturalesa d’aquesta col·lecció i de les seues obres individuals.

 

Per a El Último Grito, el disseny és un intermediari. El disseny és una acció, un verb, i no un substantiu o un objecte. Encara que aquests se solen confondre amb el disseny, són només derivats d’eixos processos. El disseny viu en aqueixos espais intermedis que existeixen entre els éssers humans i els seus mons circumdants, tant reals com ficticis, connectant conceptual i materialment dos punts diferents en el temps i l’espai.

 

«Earth: A retrospective» mostra la Col·lecció Per Amor a l’Art com una «geografia creativa» –un concepte d’edició desenvolupat per Lev Kuleshov, dissenyat per a col·lidir preses de diferents llocs per a generar un nou paisatge sense fissures on transcorre la narració. Amb aquest projecte, El Último Grito mira a la Terra des d’un punt indeterminat en un espaitemps futur. Un punt en el qual la nostra memòria de la Terra es trenca i el nostre únic vincle amb ella és una col·lecció d’imatges on significat i significant es difuminen; on la nostra mirada els romantitza en narratives que volen trobar un significat més enllà de la seua historicitat.

 

Generada en el present, tractant de reimaginar un passat, des d’un futur desconegut, «Earth, a retrospective» presenta obres de la Col·lecció Per Amor a l’Art i El Último Grito, incloent artistes com Nobuyosi Araki, Bernd i Hilla Becher_EUG-Arno Mathies, Bleda y Rosa, Iñaki Bonillas, Pedro Cabrita Reis, Joan Cardells, Oscar Carrasco, Imogen Cunningham, Tacita Dean, Koji Enokura, Elger Esser, Hans-Peter Feldmann, Inma Femenía, Lee Friedlander, Carlos Garaicoa, Paul Graham, Jonas Mekas, Mathieu Mercier, Matt Mullican, Nicolás Ortigosa, Thomas Ruff, Armando Salas Portugal i Aaron Siskind, entre altres.

 

 

El Último Grito és un duo artístic format per Rosario Hurtado i Roberto Feo. Des de 1997, han produït un treball que respon a una investigació constant sobre la naturalesa i la representació dels sistemes. Aquest treball és tant el mitjà per a analitzar i fer avançar les seues idees en la matèria com l’objecte de la investigació. Com a resultat, la seua obra abasta diverses disciplines, contextos i mitjans i inclou instal·lacions, objectes, pel·lícules, performances i publicacions, i també projectes editorials i acadèmics.

 

El treball d’El Ultimo Grito és present en la Col·lecció Per Amor a l’Art. Fa poc, el duo va participar en l’exposició «Hiperespais» (2021) en Bombas Gens Centre d’Art amb una intervenció titulada (Mise-en-scène), la qual va suposar una transformació de la nau expositiva en un paisatge envoltat de fum i flames.

 

En el 2012 van ser guardonats amb la prestigiosa London Gold Design Medal en reconeixement a la seua contribució al disseny al Regne Unit i, en el 2019, van rebre el Madrid Design Festival Award.

 

Imatge 1: Elger Esser. Arromanches Le Bains, 2009. Colección Per Amor a l’Art © VEGAP

Imatge 2: Paul Graham. Man sitting by McDonlad’s sign. Detroit Nº 48. De la serie American Night, 2001. Colección Per Amor a l’Art © Paul Graham / Courtesy of Pace/MacGill Gallery, New York; Carlier Gebauer, Berlin; Anthony Reynolds Gallery, London

Imatge 3: Iñaki Bonilllas. De la serie Los Ojos, 2010. Colección Per Amor a l’Art © Iñaki Bonillas / ProjecteSD, Barcelona

Imatge 4: Tacita Dean. Quarantania, 2018. Colección Per Amor a l’Art © Tacita Dean

Imatge 5: Bernd and Hilla Becher_EUG – Arno Mathies

Imatge 6: Bleda y Rosa. Cráneo 5. Cueva Mayor, 2003. Colección Per Amor a l’Art © Bleda y Rosa / VEGAP

Imatge 7: El Último Grito. The Fallacy of the Closed System, 2017 © El Ultimo Grito / Foto: Luis Asín

Imatge 8: Aaron Siskind. Pleasures and Terrors of Levitation Nº 58, 1956. Colección Per Amor a l’Art © Aaron Siskind Foundation, New York

Imatge 9: Nobuyoshi Araki. De la sèrie Flower Rondeau, 1997-2016. Colección Per Amor a l’Art © Nobuyoshi Araki / Courtesy of Taka Ishii Gallery

  • COMPARTIR

ET POT INTERESSAR

EXPOSICIÓ

08.02.2022

12.06.2022

Berlanguiano. Luis García Berlanga (1921-2021)

LLEGIR MÉS
EXPOSICIÓ

08.04.2022

22.01.2023

Shigeru Ōnishi. A la recerca del meta-infinit

LLEGIR MÉS
EXPOSICIÓ

01.06.2022

04.09.2022

“SCULPTING REALITY. COLECCIÓ PER AMOR A L’ART” EN PHOTOESPAÑA (MADRID)

LLEGIR MÉS