EXPOSICIÓ

07.07.2022

30.06.2024

“Earth: A Retrospective”. El Ultimo Grito i la Col·lecció Per Amor a l’Art

ORGANIZACIÓN: Bombas Gens Centre d’Art
COMISARIADO: El Ultimo Grito (Rosario Hurtado y Roberto Feo)

En el marc de València World Design Capital 2022, Bombas Gens Centre d’Art –sota la direcció artística de Sandra Guimarães– ha convidat a El Ultimo Grito a crear una proposta expositiva basada en la Col·lecció Per Amor a l’Art. En l’exposició, el disseny opera com a narrativa conceptual i material, així com a dispositiu comissarial, esbossant una espècie de llenguatge de l’interludi i entaulant un diàleg que obri una aproximació especulativa a la naturalesa d’aquesta col·lecció i de les seues obres individuals.

Per a El Ultimo Grito, el disseny és un intermediari. El disseny és una acció, un verb, i no un substantiu o un objecte. Encara que aquests se solen confondre amb el disseny, són només derivats d’eixos processos. El disseny viu en aqueixos espais intermedis que existeixen entre els éssers humans i els seus mons circumdants, tant reals com ficticis, connectant conceptual i materialment dos punts diferents en el temps i l’espai.

«Earth: A Retrospective» mostra la Col·lecció Per Amor a l’Art com una «geografia creativa» –un concepte d’edició desenvolupat per Lev Kuleshov, dissenyat per a col·lidir preses de diferents llocs per a generar un nou paisatge sense fissures on transcorre la narració. Amb aquest projecte, El Ultimo Grito mira a la Terra des d’un punt indeterminat en un espaitemps futur. Un punt en el qual la nostra memòria de la Terra es trenca i el nostre únic vincle amb ella és una col·lecció d’imatges on significat i significant es difuminen; on la nostra mirada els romantitza en narratives que volen trobar un significat més enllà de la seua historicitat.

Generada en el present, tractant de reimaginar un passat, des d’un futur desconegut, “Earth: A Retrospective” presenta obres de la Col·lecció Per Amor a l’Art i El Ultimo Grito, incloent artistes com Nobuyoshi Araki, EUG-Arno Mathies, Bleda y Rosa, Iñaki Bonillas, Pedro Cabrita Reis, Joan Cardells, Tacita Dean, Koji Enokura, Elger Esser, Hans-Peter Feldmann, Noritoshi Hirakawa, Inma Femenía, Paul Graham, Jonas Mekas, Mathieu Mercier, Matt Mullican, Thomas Ruff, Armando Salas Portugal i Aaron Siskind, entre altres.

 

El Ultimo Grito és un duo artístic format per Rosario Hurtado i Roberto Feo. Des de 1997, han produït un treball que respon a una investigació constant sobre la naturalesa i la representació dels sistemes. Aquest treball és tant el mitjà per a analitzar i fer avançar les seues idees en la matèria com l’objecte de la investigació. Com a resultat, la seua obra abasta diverses disciplines, contextos i mitjans i inclou instal·lacions, objectes, pel·lícules, performances i publicacions, i també projectes editorials i acadèmics.

El treball d’El Ultimo Grito és present en la Col·lecció Per Amor a l’Art. Fa poc, el duo va participar en l’exposició «Hiperespais» (2021) en Bombas Gens Centre d’Art amb una intervenció titulada (Mise-en-scène), la qual va suposar una transformació de la nau expositiva en un paisatge envoltat de fum i flames.

En el 2012 van ser guardonats amb la prestigiosa London Gold Design Medal en reconeixement a la seua contribució al disseny al Regne Unit i, en el 2019, van rebre el Madrid Design Festival Award.

Fotos: Mario Zamora

 

 

 

  • COMPARTIR

ET POT INTERESSAR

EXPOSICIÓ

28.10.2023

14.04.2024

Timm Rautert i les vides de la fotografia

LLEGIR MÉS