EXPOSICIÓ

01.06.2022

04.09.2022

“SCULPTING REALITY. COLECCIÓ PER AMOR A L’ART” EN PHOTOESPAÑA (MADRID)

Círculo de Bellas Artes i Casa de América (Madrid)

Organització: FPAA – Bombas Gens / PHotoESPAÑA / Círculo de Bellas Artes / Casa de América
Lloc: Círculo de Bellas Artes i Casa de América (Madrid)
Comissariat: Sandra Guimarães i Vicent Todoli (comissaris convidats de PHotoESPAÑA 2022)

Sandra Guimarães (directora artística de Bombas Gens Centre d’Art) i Vicent Todolí (assessor de la Col·lecció Per Amor a l’Art) són els comissaris convidats de la 25a edició de PHotoESPAÑA, el Festival Internacional de Fotografia i Arts Visuals.

En el marc del Festival, la Fundació Per Amor a l’Art-Bombas Gens presentarà “Sculpting Reality”, un programa que versarà sobre la fotografia d’estil documental –entesa com a document i estètica— a partir de la investigació dels fons de la Col·lecció Per Amor a l’Art. Per a això, es realitzarà una gran exposició col·lectiva en dues seus, el Círculo de Bellas Artes y Casa de América (Madrid). Amb més de 500 obres de 29 artistes, “Sculpting Reality” és una versió estesa de l’exposició homònima que va poder veure’s en 2021 en Bombas Gens Centre d’Art. Paral·lelament, se celebrarà en Fundación Telefónica un cicle de trobades públiques amb destacats artistes internacionals.

El terme “estil documental”, encunyat així pel fotògraf estatunidenc Walker Evans, va tindre una gran influència en la fotografia des de començaments del segle XX. Al principi hereu d’altres tipus de fotografia com el reportatge o el fotoperiodisme, l’estil documental evoluciona per a integrar-se en la fotografia artística. Es desmarca per la intenció de representar la realitat d’una manera pura i transparent, al seu torn reflexionant sobre qüestions com l’experimentació amb el llenguatge fotogràfic, la serialitat, el document com a “petjada”, la posada en escena i la seua veracitat, la idea d’arxiu, les tipologies o el concepte de la subjectivitat.

En 1971, Evans afirma que “un exemple de document literal seria la fotografia policial d’un crim. Un document té una utilitat, mentre que l’art és realment inútil. Així, l’art mai és un document, però pot adoptar el seu estil”. En definitiva, el fotògraf que adopta l’estil documental aspira a reflectir la realitat de la mateixa manera que un escultor: eliminant de la seua obra final tot aquell material que no forma part de la peça. Així, el títol del programa, “Sculpting Reality”, fa al·lusió a “Sculpting in Time: Reflections on the Cinema” (1985), una publicació de Andréi Tarkovski que presenta al cineasta com algú que “esculpeix en el temps”.

La mostra proposa un recorregut per la història d’aquest gènere, abordat a través de diferents temps, contextos i geografies. Iniciant-se en els anys 1930, presenta l’obra de pioners fotògrafs com el mateix Walker Evans, Robert Frank, Helen Levitt o Louis Faurer, i finalitza en l’actualitat, amb una àmplia selecció d’artistes contemporanis que han adoptat aquest estil documental en la seua pràctica des del conceptual, com Ian Wallace, Bleda i Rosa o Paul Graham, passant per altres fonamentals en la consolidació de l’estil al llarg del segle XX, com Lee Friedlander, Garry Winogrand, Tod Papageorge o Anthony Hernandez, entre altres.

 

 

Artistes:

Walker Evans / Manuel Álvarez Bravo / Garry Winogrand / Lee Friedlander / Helen Levitt / Louis Faurer / Henri Cartier Bresson / Robert Frank / Joel Meyerowitz / Tod Papageorge / Anthony Hernandez / Mike Mandel / Harry Callahan / Susan Meiselas / David Goldblatt / Ricardo Rangel / Jürgen Schadeberg / Edward Ruscha / Bernd & Hilla Becher / Lewis Baltz / Humberto Rivas / Luigi Ghirri / Ian Wallace / Xavier Ribas / Bleda y Rosa / Yto Barrada / Paul Graham

 

Imatges:

Susan Meiselas, Carnival Strippers, 1972-75. Colecció Per Amor a l’Art © Susan Meiselas / VEGAP, València, 2021

Jürgen Schadeberg. The San trance dance, 1959. Colecció Per Amor a l’Art © Jürgen Schadeberg

Vista de “Sculpting Reality”. Cortesia Círculo de Bellas Artes (Madrid)

 

  • COMPARTIR

ET POT INTERESSAR

EXPOSICIÓ

07.07.2022

30.06.2024

“Earth: A Retrospective”. El Ultimo Grito i la Col·lecció Per Amor a l’Art

LLEGIR MÉS
EXPOSICIÓ

28.10.2023

14.04.2024

Timm Rautert i les vides de la fotografia

LLEGIR MÉS