EXPOSICIÓ

04.08.2022

16.12.2022

Shigeru Ōnishi

ORGANITZACIÓ: Bombas Gens Centre d’Art
ARTISTA: Shigeru Ōnishi
COMISSARIAT: Vicent Todolí

Bombas Gens Centre d’Art presenta la primera gran exposició individual del matemàtic i artista japonés Shigeru Ōnishi (Takahashi, 1928-1994) a Europa, comissariada per Vicente Todolí. La mostra presenta una àmplia selecció de les seues fotografies, incloent 9 obres pertanyents a la Col·lecció Per Amor a l’Art, així com un conjunt de més de 30 pintures abstractes que s’exposen per primera vegada fora del Japó. Realitzada en col·laboració amb el FOAM (Fotografiemuseum Amsterdam, Països Baixos) i la Galeria MEM (Multiply Encoded Messages, el Japó), és una oportunitat única de confrontar-nos amb el treball d’un dels artistes més singulars de la fotografia japonesa.

 

La selecció mostra la intenció de Ōnishi de transcendir el temps i l’espai: són fotografies que renuncien a la instantaneïtat pròpia del llenguatge, a la captura d’un moment en el temps. Ōnishi, que no respectava les regles de la cambra obscura, manipulava l’emulsió fotogràfica sobre el paper amb un pinzell i creava intencionadament irregularitat en el desenvolupament del revelat de la imatge. Utilitzava àcids per a provocar descoloracions i químics per a manipular el procés final de fixació de la fotografia. L’acabat de les seues obres les converteix en muntatges fotogràfics onírics —i a vegades sinistres— en els quals s’albiren cossos nus, paisatges urbans, arbres, retrats i interiors.

 

Shigeru Ōnishi va nàixer a la ciutat de Takahashi, prefectura de Okayama. En 1953, es va graduar en el Departament d’Educació de Matemàtiques de la Universitat de Hokkaido i va continuar investigant topologia en aqueixa Universitat. Per aqueixa època, es va dedicar a la fotografia i es va convertir en membre actiu d’un club de fotografia amateur en Sapporo. Encara que la seua obra va obtindre un breu reconeixement entre 1955 i 1957, l’artista va acabar per abandonar la fotografia per a dedicar-se a la pintura abstracta. La seua primera exposició individual va tindre lloc en la galeria Nabis de Tòquio, acompanyada d’un text de l’influent crític d’art Shūzo Takiguchi. A l’any següent, el treball de Ōnishi es va incloure en la “International Subjective Photography Exhibition”, celebrada en Takashimaya Nihonbashi (1956). En 1957, el mateix Shūzo Takiguchi va organitzar una exposició individual de Ōnishi en la galeria Takemiya garō. Aqueix any, el treball de l’artista va aparéixer en diferents periòdics i revistes. Quan va iniciar la seua obra pictòrica experimental i abstracta, el crític francés Michel Tapié es va interessar pel treball de Ōnishi.  Tapié tenia un profund coneixement de les matemàtiques i va ser una de les poques persones que va saber comprendre la teoria de l’art basada en topologia de Ōnishi. Així, gràcies als textos i exposicions que va organitzar Tapié en aqueixa època, la carrera d’aquest artista va adquirir una dimensió internacional.

 

Imatge: Shigeru Ōnishi, Sense títol, ca. 1950. Colecció Per Amor a l’Art © Estate of Shigeru Onishi, care of Tomoharu Onishi, courtesy of MEM, Tokyo.

  • COMPARTIR

ET POT INTERESSAR

EXPOSICIÓ

07.10.2021

20.03.2022

Blank, Irma Blank

LLEGIR MÉS
EXPOSICIÓ

19.01.2022

15.05.2022

Double Elephant / Rodeo Drive

LLEGIR MÉS