EXPOSICIÓ

08.04.2022

22.01.2023

Shigeru Ōnishi. A la recerca del meta-infinit

ORGANITZACIÓ:
Bombas Gens Centre d’Art
Foam Fotografiemuseum Amsterdam (Països Baixos)
MEM (Multiply Encoded Messages, Tòquio, el Japó)
ARTISTA: Shigeru Ōnishi
COMISSARIAT: Vicent Todolí

A la recerca del meta-infinit presenta l’extraordinària obra fotogràfica i pictòrica de Shigeru Ōnishi (Takahashi, 1928-1994), un artista que va caure en l’oblit per la singularitat del seu llenguatge artístic i per com de difícil és adscriure’l a moviments concrets dins de la història de la fotografia i pintura japoneses d’avantguarda.

Ōnishi es va graduar en Matemàtiques a la Universitat de Hokkaido en 1953 i va continuar les seues investigacions en el Laboratori de Matemàtiques d’eixa institució. Alhora, va començar a aplicar les teories matemàtiques en el procés de creació d’imatges. Tot i que va abandonar la fotografia cap a finals de la dècada dels cinquanta per a dedicar-se completament a la pintura abstracta, eixe breu període va generar un corpus d’obres únic en el qual Ōnishi es va distanciar d’altres escoles i idees de la fotografia japonesa de l’època.

En les fotografies que va fer, Shigeru Ōnishi es va esforçar a transcendir els límits del temps i l’espai: més que una instantània del moment, les fotografies mostren múltiples moments reunits en una única imatge. Subvertia les normes establides del revelat en cambra fosca, per exemple, utilitzant pinzells i esponges per a «pintar» l’emulsió en el paper fotogràfic amb la finalitat d’introduir deliberadament irregularitats durant el revelat de la imatge. Utilitzava àcids per a ocasionar decoloracions intencionades, i banys químics calents (fins a 80 oC) per a manipular el procés de revelat de les impressions. El resultat és un conjunt de muntatges onírics en què pareix que confluïsquen nus, paisatges urbans, arbres, retrats i interiors indeterminats.

Tot i el reconeixement fugaç de la seua fotografia, a la fi de la dècada dels cinquanta va abandonar per complet la pràctica fotogràfica per a centrar-se en la pintura abstracta en tinta, a través de la qual va arribar a tindre certa ressonància en el marc de l’informalisme europeu, gràcies a la seua relació amb el crític d’art Michel Tapié (Senouillac, 1909-1987).

Després de morir, en 1994, l’obra d’Ōnishi es va veure relegada als magatzems dels museus, on no va tardar a caure en l’oblit. Bombas Gens Centre d’Art presenta la primera gran exposició de l’artista a Europa, que mostra tant l’obra fotogràfica com la pictòrica, i inclou una sèrie de fotografies pertanyents a la Col·lecció Per Amor a l’Art i una àmplia selecció de pintures abstractes que es mostren per primera vegada fora del Japó.

 

Imatge: Shigeru Ōnishi. Sense títol, ca. 1950. Col·lecció Per Amor a l’Art © The Estate of Shigeru Onishi / Courtesy of MEM, Tokyo

Fotos de sala: Miguel Lorenzo

 

Amb el suport de Japan Foundation

  • COMPARTIR

ET POT INTERESSAR

EXPOSICIÓ

07.07.2022

30.06.2024

“Earth: A Retrospective”. El Ultimo Grito i la Col·lecció Per Amor a l’Art

LLEGIR MÉS
EXPOSICIÓ

28.10.2023

14.04.2024

Timm Rautert i les vides de la fotografia

LLEGIR MÉS