COMUNICACIÓ

03.07.2019

Bombas Gens celebra el seu 2n aniversari amb una exposició sobre alqueries

La Fundació Per Amor a l’Art (FPAA) celebra aquest diumenge el segon aniversari del seu centre d’art Bombas Gens. Amb aquest motiu, els seus principals responsables han oferit aquest matí en roda de premsa en què s’ha fet balanç d’aquest segon any de camí, s’ha presentat la programació especial d’activitats que commemorarà l’efemèride, i s’ha avançat el programa expositiu dels pròxims mesos.

Segons la vicepresidenta de FPAA, Susana Lloret, “en aquests dos anys l’antiga fàbrica Bombas Gens ha tornat a l’acció. Però ara en lloc de fabricar bombes hidràuliques, fabrica solidaritat, oportunitats, coneixement, art, orgull de pertànyer al barri de Marxalenes i satisfacció també per contar que s’ha estat ací… aquest és el millor premi de tots els que hàgem pogut rebre”

I és que segons s’ha explicat, el Centre d’Art està vivint un molt bon moment i ha aconseguit consolidar-se en un temps rècord. En aquest segon any de funcionament s’ha aconseguit mantenir el número de visitants i la seua fidelització, s’han seguit recollint premis i reconeixements, i s’ha duplicat el número de participants en les seues activitats. Aquesta última dada és molt valorada per l’entitat, que veu així complert el seu objectiu de generar un impacte més directe en la societat a través de l’art.

 

PROGRAMA EXPOSITIU

A nivell expositiu, el balanç també ha resultat positiu, segons la directora de Bombas Gens, Nuria Enguita. “En aquest segon any hem mostrat un dels nuclis principals de la Col·lecció Per Amor a l’Art en la nostra exposició de fotografia japonesa, hem realitzat la nostra primera gran aposta per un artista jove amb Nicolás Ortigosa, i hem exportat tres de les nostres exposicions: la de Bleda y Rosa al Centre Galego de Arte Contemporánea, la de Joel Meyerowitz a Photoespaña i la d’Anna-Eva Bergman al Museo Nacional Reina Sofía (el 2020). No se li poden demanar més a 12 mesos…”

Per al pròxim curs, Bombas Gens prepara dues exposicions individuals: una signada per la consagrada artista índia Sheela Gowda, en coproducció amb HangarBicocca, i que s’exhibeix ara mateix al centre milanès, i una altra dedicada a l’obra de la jove valenciana Inma Femenia . Dues propostes amb què el Centre d’Art continua posant el focus en el treball de dones artistes.

També s’ha anunciat que s’oferiran dues noves mostres de la Col·lecció Per Amor a l’Art: “Hiperespais” i “Botàniques”. Aquesta última s’exhibirà a la Zona B, que s’independitza de la resta d’espais per donar cabuda a projectes amb un component major d’investigació.

 

PROGRAMA ESPECIAL D’ACTIVITATS 2n ANIVERSARI

Com ja va fer l’any passat, Bombas Gens torna a celebrar el seu aniversari amb un programa especial d’activitats que es desenvoluparan des de hui fins diumenge. Inclou diversos tallers familiars, una conferència de Víctor del Río o una instal·lació sonora de Luis López Casero al jardí que es podrà visitar lliurement al llarg del cap de setmana. També hi ha un espai reservat a les arts en viu.

“Seguim treballant en la línia de la Fundació de propiciar col·laboracions entre allò públic i allò privat. En aquesta ocasió, hem programat un taller a les nostres instal·lacions amb la performer Mette Edvardsen, que actuarà dissabte a La Mutant. Per la seua banda, el ballarí Andrés Corchero oferirà dissabte un solo de dansa en diàleg amb la nostra exposició de fotografia japonesa, després d’haver impartit al llarg de la setmana un curs al Conservatori Professional de Dansa”, ha explicat Sonia Martínez, coordinadora de activitats.

La celebració conclourà el diumenge amb orxata per a tots els visitants que accedisquen al centre d’11 a 13 i de 18 a 21h.

 

EXPOSICIÓ SOBRE LES ALQUERIES DE L’HORTA DE VALÈNCIA

Però sens dubte un dels plats forts de l’aniversari se servirà dijous per la vesprada. Amb la voluntat d’investigar sobre el seu passat, el Centre d’Art presentarà a les 19h “Bombas Gens 1930-2019. Història, rehabilitació i nous usos”. Es tracta d’una publicació digital a càrrec de Nuria Enguita i Paloma Berrocal que dóna compte del procés de recuperació del conjunt Bombas Gens.

Posteriorment, a les 20h, s’inaugurarà l’exposició “Herències”; una mostra dedicada a les alqueries de l’horta de València. Segons la seua comissària, l’arqueòloga Paloma Berrocal, “intentem posar el focus en aspectes relacionats amb la microhistòria i l’etnologia. Mostrem coneixements adquirits a través de l’arqueologia sobre l’ús dels espais a l’interior d’aquestes cases i dels seus canvis al llarg del temps. Sobre els diferents aspectes que tenien els seus exteriors en temps remots, sobre els treballs que es feien en les seues dependències i sobre alguns dels secrets que amagaven al seu interior “.

Tot un univers, l’interès pel qual va sorgir amb la troballa d’un celler medieval durant les obres de rehabilitació de l’edifici Bombas Gens, que va pertànyer en el seu moment a la coneguda com Alqueria Comeig. L’exposició que el glossa es pot visitar fins el 13 d’octubre

COMUNICACIÓ

28.12.2022

Així és la fundació que impulsa el projecte Bombas Gens

LLEGIR MÉS
COMUNICACIÓ

12.12.2022

Catàlegs a la venda

LLEGIR MÉS
COMUNICACIÓ

16.09.2022

DONACIÓ SANG EN BOMBAS GENS EL 19 DE SETEMBRE

LLEGIR MÉS