COMUNICACIÓ

26.09.2019

Bombas Gens organitza una jornada per a dialogar sobre les alqueries

Les alqueries, com llegats de la nostra horta, no són només història, arquitectura o elements d’un paisatge, sinó que també constitueixen llocs de vida, de socialització, de tradició i de canvis. Per tal d’abordar tots aquests aspectes, la Fundació Per Amor a l’Art ha organitzat en el seu centre d’art Bombas Gens “Dialogar l’alqueria”; una jornada sobre les alqueries de l’horta de València que se celebrarà el dimecres 2 d’octubre a les 18h.

En ella, es pretén aprofundir i reflexionar al voltant d’aquestes edificacions des de diferents enfocaments i punts de vista. Els aportaran experts en la seua història i en la seua gestió i administració com a elements patrimonials, sense oblidar a les autèntiques veus de l’experiència: els hereus.

 

PROGRAMA DE LA JORNADA

La jornada estarà coordinada i moderada per Paloma Berrocal, arqueòloga de la Fundació Per Amor a l’Art.

La primera intervenció, “Alqueries islàmiques i cristianes: diferències i evolució des de l’època medieval fins als nostres dies”, estarà a càrrec d’Enric Guinot i Victor Algarra. Guinot és catedràtic i director del Departament d’Història Medieval i CC.TT. Historiogràfiques i Codirector de la Càtedra l’Horta de València: territori metropolità (Universitat de València). Per la seua banda, Algarra és arqueòleg especialista en Arqueologia de l’Arquitectura i Paisatge històric de l’Horta de València.

Seguidament, s’abordarà el paper de l’administració en la conservació de les alqueries i del patrimoni de l’Horta amb Ximo López (cap del Servei Territorial de Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana) i Josefa Pascual (arqueòloga municipal de València. Servei d’Investigació arqueològica de l’Ajuntament de València)

Finalment, Concepción Aguilar i Marina Bartual, mare i filla, hereves de la mode de vida de les alqueries, reflexionaran sobre les mateixes des de la perspectiva de les seues experiències personals.

L’assistència a la jornada és gratuïta i no cal inscripció prèvia.

 

EXPOSICIÓ SOBRE LES ALQUERIES DE L’HORTA DE VALÈNCIA

La jornada es realitza en el marc de l’exposició temporal “Herències”; una mostra dedicada a les alqueries de l’horta de València en la qual es pretén posar el focus en aspectes relacionats amb la microhistòria i l’etnologia d’aquest tipus de construccions a través de diferents materials provinents d’excavacions arqueològiques de València i el seu entorn.

Tot un univers, l’interès pel qual va sorgir amb la troballa d’un celler medieval durant les obres de rehabilitació de l’edifici Bombas Gens, que va pertànyer en el seu moment a la coneguda com Alqueria Comeig.

L’entrada a l’exposició és gratuïta i es pot visitar fins al 13 d’octubre.

COMUNICACIÓ

28.12.2022

Així és la fundació que impulsa el projecte Bombas Gens

LLEGIR MÉS
COMUNICACIÓ

12.12.2022

Catàlegs a la venda

LLEGIR MÉS
COMUNICACIÓ

16.09.2022

DONACIÓ SANG EN BOMBAS GENS EL 19 DE SETEMBRE

LLEGIR MÉS