14.11.2018
Bombas Gens Centre d’Art ha presentat aquest matí als mitjans de comunicació De nord a sud, ritmes, una exposició individual d’Anna-Eva Bergman que pretén donar a conèixer a Espanya l’obra d’aquesta prestigiosa artista noruega. Així ho ha explicat en roda de premsa la directora general de la Fundació Per Amor a l’Art, Susana Lloret. “La Col·lecció Per Amor a l’Art, que exhibim a Bombas Gens, té un especial interés a contribuir a la posada en valor i difusió d’artistes encara no presents en les històries de l’art. Anna-Eva Bergman, juntament amb altres artistes que també formen part de la col·lecció com Irma Blank o Barbara Kasten, són exemples de noms femenins majoritàriament desconeguts pel gran públic a Espanya. I des de la nostra fundació farem el possible per donar-los la visibilitat que mereixen”.
Encara que a Espanya mai no ha arribat a tindre massa repercussió, Anna-Eva Bergman va ser reconeguda en vida en bona part d’Europa, si bé és cert que després de la seua mort en 1987, com passa sovint amb molts artistes, la seua figura va passar a un pla més discret. En l’actualitat la Fundació Hartung Bergman (Antíbol, França), co-organitzadora d’aquesta exposició, treballa per tornar-li el lloc que li correspon i, segons ha manifestat el seu president, Daniel Malingre, esta col·laboració amb FPAA pot resultar molt enriquidora, en tant que l’entitat contribueix a ampliar el coneixement de l’obra d’Anna-Eva Bergman i difondre-la.
ANNA-EVA BERGMAN, L’ART DE L’ABSTRACCIÓ L’obra d’Anna-Eva Bergman constitueix un dels projectes d’art abstracte més rigorosos i importants de la segona meitat del segle XX, i és per això que la seua presència a la col·lecció Per Amor a l’Art resulta fonamental. “És una obra original, que encara que s’emmarca en la tradició pictòrica paisatgista del romanticisme, ofereix un punt de vista singular i difícilment classificable. A la Col·lecció Per Amor a l’Art constitueix un esclavó molt important entre l’abstracció clàssica d’artistes com Esteban Vicente i la post-abstracció d’Uslé o Brandl”, ha explicat Vicent Todolí, director de l’Àrea d’Art de FPAA.
Segons Christine Lamothe, experta en l’obra de Bergman i co-comissària de l’exposició, “Anna-Eva Bergman s’inicia en la pintura figurativa, però a partir dels anys 50 inventa una abstracció totalment pròpia que més que ‘art abstracte’ prefereix definir com ‘art de l’abstracció’, ja que el que fa és captar l’essència de la natura i plasmar-la en les seues obres amb un llenguatge simbòlic de formes simples totalment personal”.
Pedres, horitzons, penya-segats, fiords, astres, muntanyes, terra, aigua, foc, aire… La majoria dels motius de la pintura de Bergman estan presents en aquesta exposició de 85 peces, provinents de la Fundació Hartung Bergman (Antíbol), el Henie Onstad Kunstsenter (Oslo), el Museu d’Art Modern de París i la Col·lecció Per Amor a l’Art. En paraules de Núria Enguita, directora de Bombas Gens Centre d’Art i co-comissària de l’exposició, “la mostra no és una retrospectiva clàssica, sinó que recull una selecció d’un període concret, 1962-1971, coincidint amb una sèrie de viatges de l’artista a Espanya i Noruega que traduirà com un diàleg permanent entre el nord i el sud en els seus paisatges, formalment semblants, però amb una representació del color i la llum molt diferent”.
L’exposició obri les portes al públic general aquesta vesprada a les 20h, després d’una presentació de les comissàries a les 18: 30h, seguida d’una conferència a càrrec del crític d’art Romain Mathieu. La pròxima exposició individual de l’artista està programada per al 2021, al Museu d’Art Modern de París.
Press kit amb tot tipus de materials disponible ací.
28.12.2022
12.12.2022
16.09.2022