COMUNICACIÓ

05.03.2019

Celebrem el Dia de la Dona amb activitats des de perspectiva de gènere

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, la  Fundació per Amor a l’Art a través de Bombas Gens Centre d’Art ha programat un seguit d’activitats especials des d’una perspectiva de gènere que es desenvoluparan al llarg d’aquesta setmana. Es pretén així donar visibilitat a les dones, especialment dins el món de l’art.

La primera d’elles tindrà lloc el dimecres 6 de març a les 18: 30h. Es tracta d’una visita guiada a l’exposició La mirada de les coses. Fotografia japonesa entorn de Provoke a càrrec de Miryam Sas. Sas és professora de Literatura Comparada i Cinema i Mitjans de Comunicació a la Universitat de Berkeley a Califòrnia i posarà el focus en les següents qüestions: com replanteja la nostra visió del cos la fotografia japonesa experimental? Com van destacar els fotògrafs homes les interpretacions de gènere tant masculí com femení? Quin va ser el paper de les dones fotògrafes en l’era de Provoke?

La també especialista en cultura i art japonesos, literatura comparada i teoria crítica, Miryam Sas, oferirà a més una conferència: Concepte i pràctica. La fotografia a l’era Provoke. Serà el proper dijous 7 a les 18: 30h i en ella es posarà en relació la creació i la investigació dels fotògrafs japonesos exposats actualment en el centre d’art amb la que s’estava duent a terme en la seua època en altres llenguatges artístics com la dansa Butō, el teatre o el cinema, amb especial atenció al treball de les dones artistes.

 

ACTIVITATS DISSENYADES PER LES MEDIADORES DE BOMBAS GENS

El programa continua el dissabte 9 març a les 18: 30h amb Refugis contra l’oblit,  una activitat dissenyada per la mediadora patrimonial Eva Bravo, que proposa descobrir les vivències d’algunes dones que van estar a València durant la Guerra Civil. Adela, Juana, Gerda o Simone van viure històries i van generar testimonis que han caigut moltes vegades al calaix de l’oblit. Durant la visita, s’escoltaran de nou les seues veus, amplificades per la ressonància interior del refugi de Bombas Gens, col·laborant a il·luminar la memòria de moltes dones que van ser protagonistes d’una etapa de gran activitat política, social i cultural. A causa de l’elevada demanda, aquesta activitat es repetirà el 20 d’abril.

Finalment, per al 10 març a les 12h la mediadora d’art Laura Pastor proposa una visita a propòsit de l’obra d’Anna-Eva Bergman. A través de la seua exposició, De nord a sud, ritmes, Bombas Gens Centre d’Art contribueix de nou a la posada en valor i difusió d’artistes encara no presents en les històries de l’art. Bergman, juntament amb altres artistes que també formen part de la col·lecció Per Amor a l’Art que exhibeix el centre d’art, són exemples de noms femenins majoritàriament desconeguts pel gran públic. Encara que a Espanya mai ha arribat a tenir massa repercussió, Anna-Eva Bergman va ser reconeguda en vida en bona part d’Europa, si bé és cert que després de la seua mort el 1987, com passa sovint amb moltes artistes, la seua figura va passar a un pla més discret.

 

MÉS ENLLÀ DE LA CELEBRACIÓ PUNTUAL D’UN DIA

Lluny d’exercir com a accions puntuals per celebrar un dia de l’any, totes aquestes sessions responen a la filosofia que segueix la Fundació Per Amor a l’Art des de l’obertura del seu centre d’art, i que consisteix a tractar d’oferir sempre múltiples perspectives de tota la seua activitat, i visibilitzar el paper de les dones en el món de l’art. Així ho considera des de FPAA Sonia Martínez, coordinadora d’activitats del centre d’art: “Veiem aquesta qüestió com una carrera de fons. El dia 8 de març tenim posats tots els focus en aquesta causa i està bé aprofitar-lo per aconseguir visibilitat, però pensem que per obtenir resultats el treball ha de ser continu i a llarg termini “.

Totes les activitats són de caràcter gratuït. L’accés a la conferència és lliure i no es necessita inscripció. En el cas de les tres visites, les places són limitades i requereixen fer una reserva al web del centre d’art.

LA FUNDACIÓ PER AMOR A L’ART

La impulsora d’aquesta iniciativa és la Fundació Per Amor a l’Art. Una entitat dedicada a l’art (busca desenvolupar la sensibilitat artística en la societat posant la col·lecció “Per Amor a l’Art” al seu abast en Bombas Gens Centre d’Art), la investigació (estudia i divulga aspectes relacionats amb la malaltia de Wilson i altres malalties rares) i la acció social (principalment destinada a menors en situació de vulnerabilitat en el Centre Jove FPAA).

FPAA dóna suport a diari a la visibilitat i el desenvolupament de la dona treballadora des de les tres àrees en les quals desenrotlla la seua activitat. Les dones ocupen un lloc destacat en l’organització i en l’equip de la Fundació, compost en més d’un 74% per dones presents en totes les àrees.

 

FOTO: Toyoko Tokiwa, Isezakicho-ura, Wakabacho, 1955.  Museum of Yokohoma Urban History © Toyoko Tokiwa
COMUNICACIÓ

28.12.2022

Així és la fundació que impulsa el projecte Bombas Gens

LLEGIR MÉS
COMUNICACIÓ

12.12.2022

Catàlegs a la venda

LLEGIR MÉS
COMUNICACIÓ

16.09.2022

DONACIÓ SANG EN BOMBAS GENS EL 19 DE SETEMBRE

LLEGIR MÉS