COMUNICACIÓ

27.12.2016

El passat medieval de Bombas Gens: estes són les restes arqueològiques trobades en l’antiga fàbrica

  • S’han recuperat diversos conjunts de taulells gòtics.
  • Han eixit a la llum diferents peces emprades en la vida diària de l’alqueria a la qual pertanyeren.
  • Alguns dels elements recuperats emparenten amb el conflicte bèl·lic de la Guerra Civil.

27/12/16
El valor patrimonial de Bombas Gens continua incrementant-se. Si l’antiga fàbrica ja contava amb l’honor de ser un dels edificis més emblemàtics de l’art déco a València, este estiu ha afegit al seu haver un passat medieval. I és que, com ja es va anunciar, durant l’excavació arqueològica foren trobades les restes d’una alqueria medieval de grans dimensions, similar a l’Alqueria de Barrinto que hui en dia pot visitar-se al Parc de Marxalenes, a més d’un celler subterrani de finals del segle XV que s’ha conservat pràcticament complet.

Una important troballa que, a la seua vegada, ha permès recuperar també nombrosos fragments de peces ceràmiques. “Hem trobat diferents conjunts de taulells gòtics que serviren per a pavimentar las estances nobles de la vivenda. Es tracta de diversos centenars de taulells d’estil maniser, decorats en to blau de cobalt sobre fons blanc d’estany, la cronologia del qual correspon a finals del segle XV i principis del XVI”, afirma Paloma Berrocal, arqueòloga del projecte.

Per altra banda, també han eixit a la llum diferents peces emprades en la vida diària de l’alqueria, tals com fragments de les vaixelles que s’utilitzaven en la seua taula. “Ens ha arribat, per exemple, un plat de pisa blau decorat amb motius de palmetes datat entre els segles XIV i XV i que formaria part d’una de las primeres vaixelles gastades. A més, ens trobàrem diverses peces fragmentades de plats daurats de Manises d’una època posterior, en concret del segle XVII, que foren rebutjats després de ser usats”, explica Berrocal.

La història recent de Bombas Gens també ha emergit mitjançant l’aparició d’elements més moderns. Relacionada amb el moment de producció de les bombes hidràuliques que dóna nom a l’edifici, destaca una peça circular de metall de ferro que formava part d’estes màquines, i que mostra en relleu la marca “GEYDA”. I emparentada amb el conflicte bèl·lic de la Guerra Civil ha aparegut una carcassa buida d’un projectil de tipus granada, del que no es conserva l’espoleta. Són les peces que ens permeten recuperar el passat de Bombas Gens. Un emblemàtic espai, la història del qual escriurà a partir d’ara la Fundació Per Amor a l’Art, impulsora del project que li atorgarà una nova vida.

 

EL PROJECTE
Bombas Gens serà la seu de la Fundació Per Amor a l’Art. El projecte contempla la creació d’un centre d’art modern i contemporani dirigit per Nuria Enguita que ocuparà les cinc naus principals. A més, s’alçarà un edifici amb una estructura integrada en el conjunt que comprendrà un centre de dia de suport convivencial per a xiquets i xiquetes de 6 a 16 anys del barri en risc d’exclusió
social, i el Centre de Coordinació de l’Equip Wilson, dedicat a la investigació i divulgació de la Malaltia de Wilson. Tot això comunicat per passadissos i patis enjardinats.

 

LA FUNDACIÓ
La impulsora de esta iniciativa es la Fundació Per Amor a l’Art. Una entitat dedicada a l’art (busca desenvolupar la sensibilitat artística en la societat posant la col·lecció “Per Amor a l’Art” al seu abast), la investigació (estudia i divulga aspectes relacionats amb la malaltia de Wilson i altres malalties rares) i l’ajuda social (atén als més necessitats, principalment xiquets en situació de vulnerabilitat). Es preveu que, després d’obtindre les autoritzacions pertinents, la Fundació establisca la seua seu en Bombas Gens en la primavera del 2017 i desenvolupe allí la seua triple activitat.

Per a sol·licitar més informació, poden contactar amb la Resonsable del Departament de Comunicació de la Fundació: anavalls@fpaa.es

COMUNICACIÓ

28.12.2022

Així és la fundació que impulsa el projecte Bombas Gens

LLEGIR MÉS
COMUNICACIÓ

12.12.2022

Catàlegs a la venda

LLEGIR MÉS
COMUNICACIÓ

16.09.2022

DONACIÓ SANG EN BOMBAS GENS EL 19 DE SETEMBRE

LLEGIR MÉS