COMUNICACIÓ

15.01.2020

Els metges prescriuran visites a Bombas Gens

La Direcció General de Salut Pública i Addiccions de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, i Las Naves, centre d’innovació de l’Ajuntament de València, han presentat este matí “Recepta Cultura, del centre del salut al museu”, una iniciativa que pretén millorar el benestar emocional i la qualitat de vida d’aquelles persones que pateixen soledat no desitjada o tenen problemes derivats de la inactivitat física. El projecte, en fase pilot, consistirà en la prescripció de visites guiades a museus des dels centres de salut.

En la posada en marxa del projecte han participat 6 museus de la ciutat de València de diferents titularitats, que és on es realitzaran les 12 visites gratuïtes adaptades al públic que participarà al llarg del primer semestre de 2020. Estos museus són Bombas Gens Centre d’Art, el Museu de Ciències Naturals, el Museu d’Història de València, el Museu Faller de València, el Museu Nacional de Ceràmica i de les Arts Sumptuàries “González Martí” i el Museu Valencià d’Etnologia. D’esta manera es posa en valor la funció social dels museus democratitzant l’accés als mateixos a l’afavorir la participació de població vulnerable.

El regidor d’innovació de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha destacat que «l’Organització Mundial de la Salut estableix que la cultura i l’art beneficien seriosament la salut i recomana receptar estes activitats per a fer front a algunes malalties i problemes com poden ser la soledat no desitjada i el sedentarisme. A Las Naves ja partíem de l’experiència pilot ACTIVA Cultural desenvolupada al 2018, amb els centres de salut adscrits a l’Hospital General de València, participants del projecte ACTIVA per a la promoció de l’exercici físic i el Museu d’Història de València, i que va ser tot un èxit. Així que esta experiència ha servit de base per a impulsar Recepta Cultura».

Per la seua banda, Isaura Navarro, secretària autonómica de Salut Pública i del Sistema Sanitari de la Generalitat Valenciana, ha explicat que «volem un canvi de paradigma en la prescripció mèdica. Es tracta de fugir de la medicalització i treballar en la prevenció de malalties, ja que existeix una relació directa entre la cultura i les arts amb la millora de la qualitat de vida de les persones».

La prescripció es farà a les consultes d’atenció primària dels centres de salut Miguel Servet, Azucena, Serreria I, República Argentina, Salvador Pau-CA Xile i Font de Sant Lluís.

Visites grupals per a enfortir les relacions socials

Quant al desenvolupament de l’activitat, les visites tindran caràcter grupal, ja que un dels objectius del projecte és, precisament, afavorir les relacions socials entre persones que pateixen soledat no desitjada. Les visites estaran guiades per persones expertes en didàctica de cadascun dels museus.

Així mateix, les visites també pretenen estimular la curiositat i l’aprenentatge, tant com la interacció de les persones del grup. Per això, s’assegurarà la creació d’un ambient segur on les persones que hi participen puguen expressar-se sense sentir-se jutjades, per tal de fomentar la reconnexió amb l’entorn i la satisfacció per compartir noves experiències i intercanviar perspectives.

Cada mes es realitzaran dues visites a un dels museus, cadascuna de les quals servirà per a descobrir determinats aspectes o zones de l’entitat. L’activitat tindrà una durada de 50 minuts i les persones participants hi podran accedir de forma gratuïta presentant la papereta corresponent del talonari que prèviament li haurà fet entrega el seu centre de salut.

Implantar el projecte a tota la Comunitat Valenciana

De moment, Recepta Cultura és un projecte pilot que es durà a terme a la ciutat de València, però, dels seus resultats, serà traslladat per a la implantació a altres municipis. A partir d’un procediment d’avaluació exhaustiu, que implicarà tant a les persones participants com a les i els professionals dels centres de salut i els museus, serà possible expandir l’experiència a tota la Comunitat Valenciana i incorporar la cultura com un element capaç de millorar la salut i el benestar.

COMUNICACIÓ

28.12.2022

Així és la fundació que impulsa el projecte Bombas Gens

LLEGIR MÉS
COMUNICACIÓ

12.12.2022

Catàlegs a la venda

LLEGIR MÉS
COMUNICACIÓ

16.09.2022

DONACIÓ SANG EN BOMBAS GENS EL 19 DE SETEMBRE

LLEGIR MÉS