COMUNICACIÓ

06.07.2017

Exposició permanent: Col·lecció Per Amor a l’Art. Ornament = delicte?

L’exposició Ornament = delicte?, amb la qual Bombas Gens Centre d’Art exposa per primera vegada part de la col·lecció «Per amor a l’art», proposa una nova mirada sobre la complexa relació entre ornament, art i abstracció. Una problemàtica que travessa la història de l’art, i que troba un punt d’inflexió quan en 1908 Adolf Loos, en el manifest Ornament und Verbrechen (‘Ornament i delicte’), considera l’ornament com a cosa primitiva, femenina i exòtica. La modernitat i els primers escrits teòrics sobre l’abstracció van fer seua eixa distinció en un intent de reafirmar la tesi de la puresa, la transcendència i l’autonomia de l’art i condemnat l’ornament com a superflu, accessori a l’estructura i a l’essència de l’obra artística.

Encara que hi hagué una altra modernitat que va rebutjar eixes dicotomies, que valorà allò ornamental com a necessari en la forma artística, la veritat és que en el discurs dominant de la història de l’art es va imposar la condemna a allò decoratiu. Davant d’eixa concepció moderna funcionalista i racional, que infravalora la relació entre ornament i abstracció, la postmodernitat va proposar la recuperació de l’ornament, però generalment per a un ús banal, lligat a l’exigència de novetat en la mercantilitzada societat de l’espectacle.

El final del segle XX i el començament del XXI han obert, no obstant això, el camí a una reconsideració positiva de l’ornament com a valor intrínsec de l’art, com a element formal d’experimentació i diàleg entre els conceptes tancats de l’abstracció i la figuració. Ornament = delicte? se situa en eixa perspectiva atenta a la dialèctica entre l’abstracció i allò ornamental com una estètica de la diferència que travessa ordes i categories artístiques.

COMUNICACIÓ

28.10.2020

Bombas Gens signa un conveni amb el Museo Reina Sofía

LLEGIR MÉS
COMUNICACIÓ

18.09.2020

Sandra Guimarães, nova directora artística de Bombas Gens

LLEGIR MÉS
COMUNICACIÓ

27.07.2020

Catàlegs a la venda

LLEGIR MÉS