COMUNICACIÓ

06.07.2017

Exposició permanent: Col·lecció Per Amor a l’Art. Ornament = delicte?

L’exposició Ornament = delicte?, amb la qual Bombas Gens Centre d’Art exposa per primera vegada part de la col·lecció «Per amor a l’art», proposa una nova mirada sobre la complexa relació entre ornament, art i abstracció. Una problemàtica que travessa la història de l’art, i que troba un punt d’inflexió quan en 1908 Adolf Loos, en el manifest Ornament und Verbrechen (‘Ornament i delicte’), considera l’ornament com a cosa primitiva, femenina i exòtica. La modernitat i els primers escrits teòrics sobre l’abstracció van fer seua eixa distinció en un intent de reafirmar la tesi de la puresa, la transcendència i l’autonomia de l’art i condemnat l’ornament com a superflu, accessori a l’estructura i a l’essència de l’obra artística.

Encara que hi hagué una altra modernitat que va rebutjar eixes dicotomies, que valorà allò ornamental com a necessari en la forma artística, la veritat és que en el discurs dominant de la història de l’art es va imposar la condemna a allò decoratiu. Davant d’eixa concepció moderna funcionalista i racional, que infravalora la relació entre ornament i abstracció, la postmodernitat va proposar la recuperació de l’ornament, però generalment per a un ús banal, lligat a l’exigència de novetat en la mercantilitzada societat de l’espectacle.

El final del segle XX i el començament del XXI han obert, no obstant això, el camí a una reconsideració positiva de l’ornament com a valor intrínsec de l’art, com a element formal d’experimentació i diàleg entre els conceptes tancats de l’abstracció i la figuració. Ornament = delicte? se situa en eixa perspectiva atenta a la dialèctica entre l’abstracció i allò ornamental com una estètica de la diferència que travessa ordes i categories artístiques.

COMUNICACIÓ

28.12.2022

Així és la fundació que impulsa el projecte Bombas Gens

LLEGIR MÉS
COMUNICACIÓ

12.12.2022

Catàlegs a la venda

LLEGIR MÉS
COMUNICACIÓ

16.09.2022

DONACIÓ SANG EN BOMBAS GENS EL 19 DE SETEMBRE

LLEGIR MÉS