COMUNICACIÓ

14.03.2018

La peça de Cristina Iglesias en el jardí modernista de Bombas Gens

Bombas Gens ha transformat el que abans era el pati de darrere de la fàbrica en un jardí. Un espai recollit de 1.147 m2, que hereta la tradició modernista de la seua arquitectura per crear un jardí frondós i colorista.

El disseny, signat pel paisatgista Gustavo Marina, respon a una cobertura densa sobre composicions vegetals amb més de 100 espècies diferents, que es barregen per generar un ambient naturalitzat. Són espècies de fulla ampla i verds intensos juntament amb infinitat de flors que realcen el caràcter modernista del jardí, i que s’han confeccionat com escenes compositives.

S’inclouen cítrics i magraners, rememorant l’hort que va ser, palmeres, i una jacaranda que al·ludeix a la que es trobava a la fàbrica del Doctor Trigo i que al barri era coneguda com “l’arbre”. A la paleta botànica podem trobar espècies que atreuen aus i papallones. Poden apreciar-se també exemplars d’especial interès, com grans Lagerstroemias indica i una excepcional Camelia sansakua.

Un jardí evocador de l’època en què es va construir Bombas Gens, que ha rescatat l’esperit del lloc, posant en valor la façana posterior de la fàbrica i utilitzant la llamborda de rodeno com a paviment. En l’actualitat, pretén ser un espai de reflexió i tranquil·litat, ideal com a final de la visita al Centre d’Art, on parar i assimilar la bellesa contemplada. Inclou una peça escultòrica site specific de l’artista Cristina Iglesias, i serà escenari de diferents actes de la Fundació Per Amor a l’Art.

LA INTERVENCIÓ ESCULTÒRICA DE CRISTINA IGLESIAS

L’art de Bombas Gens no s’exposa només a les seues sales. I és que l’espai expositiu del centre s’expandix cap a l’exterior amb una important peça escultòrica site specific de Cristina Iglesias, titulada “A través”, que ja forma part de la Col·lecció Per Amor a l’Art. És, de fet, la tercera obra d’Iglesias que s’incorpora a esta col·lecció, seguint la seua filosofia d’intentar tindre sempre més d’una peça de cada artista, per a poder mostrar d’una manera més àmplia el seu treball.

L’obra està composta per dos sèquies, de 14 i 11 m2, que formen una corba inspirada en el llit del Túria. L’interior de cada sèquia es compon de diverses capes de baix relleu de bronze fos i patinat que, superposant-se, conformen un interior abstracte amb elements que recorden arrels i fons de rius.

Dos bancs de pedra recuperada de la pròpia rehabilitació de l’edifici acompanyen les sèquies.

Per a la creació d’esta peça, Iglesias ha estudiat els llits del riu Túria i la inundació de 1957, així com traçats de regadius, explorant en la seua obra la relació amb l’aigua que durant segles ha tingut la zona on s’ubica el centre d’art.

BIO CRISTINA IGLESIAS

Cristina Iglesias, Sant Sebastià (1956), és una de les artistes més reconegudes de’Espanya. Va obtenir el Premi Nacional d’Arts Plàstiques en 1999, el 2012 va guanyar el Grosse Kunstpreis Berlin, i el 2015 se li va concedir el Premi Real Fundación de Toledo i la Medalla d’Or al Mèrit en Belles Arts.

Entre les seues obres públiques destaquen peces relacionades amb l’aigua, de característiques similars a la creada per a Bombas Gens, com ara Deep Fountain Leopold de Wael Platz en Amberes, Tres Aguas en Toledo, Forgotten Streams en l’edifici Bloomberg de Londres, o Desde lo subterráneo al Centro de Arte Botín de Santander. També ha signat obres tan emblemàtiques com: Portón-Pasaje de l’extensió del Museo del Prado, Madrid; Habitación de Laurel, Moskenes en Illes Lofoten; Cúpules KatonNatie, Amberes; Passatge de coure en C.C.I.B., Barcelona; o Estancias Sumergidas, en Mar de Cortés, Baixa Califòrnia, Mèxic.

La seua obra es troba en col·leccions destacades com les del Museo Reina Sofía (Madrid), Centre Georges Pompidou (París), Tate Modern (Londres), Museo de Serralves (Porto), Moca (Los Angeles), Hirshorn Museum (Washington), Museo Guggenheim (Bilbao), MACBA (Barcelona), Van Abbemuseum Eindhoven, Kunsthalle Bern, Musée de Grenoble, o la col·lecció Hortensia Herrero (València) entre d’altres.

Ha realitzat nombroses exposicions individuals en museus com: Guggenheim, Bilbao en 1998; Museo Serralves, Porto 2002; Ludwig Museum, Colònia, Alemanya, 2006 o Museo Centro Nacional Arte Reina Sofía, Madrid 2013, entre molts altres.

Ha participat també en desenes de biennals i exposicions col·lectives, i ha realitzat muostres en galerias com: Marian Goodman Gallery, Nova York i París; Galerie Konrad Fischer, Düsseldorf; o Galería Elba Benítez, Madrid.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Només es pot accedir al jardí amb l’obra escultòrica de Cristina Iglesias mitjançant visita guiad (a partir del 14 de març). Totes les visites que organitzem, tant d’art com patrimonials, l’inclouen al seu itinerari.

COMUNICACIÓ

28.12.2022

Així és la fundació que impulsa el projecte Bombas Gens

LLEGIR MÉS
COMUNICACIÓ

12.12.2022

Catàlegs a la venda

LLEGIR MÉS
COMUNICACIÓ

16.09.2022

DONACIÓ SANG EN BOMBAS GENS EL 19 DE SETEMBRE

LLEGIR MÉS