COMUNICACIÓ

22.12.2017

Obrim al públic el nostre refugi de la Guerra Civil

La Fundació Per Amor a l’Art afegeix un nou atractiu al seu centre d’art. Després de la restauració del refugi antiaeri descobert en les instal·lacions de Bombas Gens, este important element patrimonial serà visitable a partir de demà.

Així ho ha comunicat hui la directora de FPAA, Susana Lloret, en la presentació per a mitjans de comunicació que ha organitzat l’entitat. “Al principi, quan el trobàrem durant les obres de recuperació de l’antiga fàbrica, vam pensar que era una carbonera perquè estava ple de deixalles. Però quan vam descobrir el que era en realitat i prenguérem consciència de la seua importància, vam decidir que havíem de restaurar-lo per compartir-lo amb el públic ”

I és que ens trobem davant d’un refugi d’especial valor, ja que és un dels pocs exemples que queden a València de tipologia fabril i l’únic visitable. Construït amb una estructura de formigó armat, consta d’una sala principal de 21,64 m2 i 2,78 m. d’alçada amb dos accessos: des de l’interior d’una de les naus i des del pati.

“El refugi conserva elements característics d’este tipus de construccions, com ara els rètols amb missatges dirigits als ocupants del mateix. En ells es donen una sèrie de recomanacions d’ús i higièniques i de seguretat. Han sobreviscut també al pas del temps el sòcol original de pintura, els tubs de ceràmica que actuaven com a respiradors, la marca per on anava el cablejat de la llum i alguns suports de fusta de les bombetes”, ha explicat Paloma Berrocal, arqueòloga del projecte.

Els treballs de rehabilitació han consistit principalment en una neteja en profunditat per eliminar la grossa capa de sutge que presentava com a resultat del seu ús com a carbonera durant anys, i una extracció de sals produïdes per la humitat i l’abandó. També s’han consolidat els rètols originals i s’ha efectuat una reintegració cromàtica de la policromia de l’espai. “Simplement l’hem rescatat de l’abandó en què estava, perquè la veritat és que gaudeix d’un excel·lent estat. Tot és original, no ha patit cap intervenció posterior. Ha sigut com trobar una càpsula del temps”, ha assegurat la restauradora Sofía Martínez.

Una càpsula pràcticament verge que portarà als visitants fins a 1938, data probable en què es va construir el refugi per a protegir als treballadors de l’antiga fàbrica. Segons els testimonis orals que han arribat als nostres dies, això és així perquè la factoria va ser confiscada durant la Guerra Civil pel bàndol republicà per a fabricar bombes de morter, i per tant es va convertir en un objectiu militar. La fàbrica, dedicada fins llavors a l’elaboració de bombes hidràuliques, estava preparada per fondre metalls i això va ser aprofitat en el conflicte bèl·lic.

Després d’anys en l’oblit, esta història es tornarà a contar en Bombas Gens a través d’activitats didàctiques per a escolars, i de visites guiades per mediadors patrimonials.

Des de l’organització s’ha advertit que, pel limitat aforament de l’espai, només es podrà visitar amb reserva prèvia.

COMUNICACIÓ

28.12.2022

Així és la fundació que impulsa el projecte Bombas Gens

LLEGIR MÉS
COMUNICACIÓ

12.12.2022

Catàlegs a la venda

LLEGIR MÉS
COMUNICACIÓ

16.09.2022

DONACIÓ SANG EN BOMBAS GENS EL 19 DE SETEMBRE

LLEGIR MÉS