COMUNICACIÓ

18.10.2016

Trobat en Bombas Gens un celler de finals del segle XV

  • Destaca l’excel·lent estat de conservació de l’estança.
  • Pertanyeria a una alqueria de l’Horta en què es produïa i emmagatzemava vi.
  • L‘espai estarà obert al públic i serà visitable.

18/1o/16
Bombas Gens acaba de sumar un nou bé històric al seu valuós conjunt. Es tracta d’un celler de 39 m2 de finals del segle XV-principis del XVI, època en què es construí la Llotja de València, entre d’altres. Les obres que convertiran l’antiga fàbrica en seu de la Fundació Per Amor a l’Art i centre de les seues activitats han permés esta troballa, de gran importància arqueològica per l’excel·lent estat de conservació de l’estança: “Ens l’hem trobada completa. Amb les seues parets, sòls, bancs, volta i inclús una xicoteta bassa de recollida. En un racó ha aparegut també una gerra pràcticament sencera”, explica Paloma Berrocal, arqueòloga del projecte.

S’estima que el celler pertanyia a una alqueria, coneguda entre el veïnat com “La Casa de Comets”, i que era utilitzat per a produir i emmagatzemar vi i oli per al seu autoabastiment. Segons Berrocal, “La casa fou enderrocada en el segle XVII i part de les restes de les plantes superiors quedaren encapsulades en l’interior del celler. Açò és d’agrair des del punt de vista arqueològic, ja que facilita en gran mesura el treball d’interpretació de les restes. Ens ha permés, a més, recuperar vaixella, ceràmica de cuina, manises dels paviments originals…”

Casualment, les manises trobades coincideixen amb les que en l’actualitat llueixen en la centenària Alqueria de Barrinto, molt pròxima a Bombas Gens, tot i que estes últimes són una reproducció. Des de la Fundació Per Amor a l’Art es pretén fomentar la connexió amb els diversos elements patrimonials del barri: “Encara que de moment estem estudiant el mode d’integrar-ho al projecte, tenim clar que volem que estiga obert al públic i que siga visitable. També seria desitjable establir una connexió amb la resta d‘edificis històrics de la zona i que formara part de l’itinerari històric”, explica Susana Lloret, directora de la Fundació.

 

EL PROJECTE
Bombas Gens serà la seu de la Fundació Per Amor a l’Art.
El projecte contempla la creació d’un centre d’art modern i contemporani dirigit per Nuria Enguita que ocuparà les cinc naus principals. A més, s’alçarà un edifici amb una estructura integrada en el conjunt que comprendrà un centre de dia de suport convivencial per a xiquets i xiquetes de 6 a 16 anys del barri en risc d’exclusió social, i el Centre de Coordinació de l’Equip Wilson, dedicat a la investigació i divulgació de la Malaltia de Wilson.

 

LA FUNDACIÓ
La impulsora d’esta iniciativa és la Fundació Per Amor a l’Art. Una entitat dedicada a l’art (busca desenvolupar la sensibilitat artística en la societat posant la col·lecció “Per Amor a l’Art” al seu abast), la investigació (estudia i divulga aspectes relacionats amb la malaltia de Wilson i altres malalties rares) i l’ajuda social (atén als més necessitats, principalment xiquets en situació de vulnerabilitat). Es preveu que la Fundació establisca la seua seu en Bombas Gens en la primavera del 2017 i desenvolupe allí la seua triple activitat.

Per a sol·licitar més informació, poden contactar amb el Departament de Comunicació de la Fundació: anavalls@fpaa.es

COMUNICACIÓ

28.12.2022

Així és la fundació que impulsa el projecte Bombas Gens

LLEGIR MÉS
COMUNICACIÓ

12.12.2022

Catàlegs a la venda

LLEGIR MÉS
COMUNICACIÓ

16.09.2022

DONACIÓ SANG EN BOMBAS GENS EL 19 DE SETEMBRE

LLEGIR MÉS